Zaštita od sunca – zašto je nužna?

Prekomjerno izlaganje suncu može prouzrokovati oštećenja na koži. Kreme za sunčanje mogu vam pomoći da zaštitite kožu, smanjite rizik od raka kože i umanjite mogućnost od daljnje, veće štete. Tri su ključna načina pomoću kojih se može zaštititi koža od intenzivnog sunčevog zračenja, a to su: izbjegavanje sunca, nošenje zaštitne odjeće i redovito nanošenje njege za zaštitu od sunca.

Odjeća koja štiti od sunca

Područja tijela koja su izravno izložena suncu prekrijte zaštitnom odjećom, popust šešira, laganih majici dugih rukava i dugih hlača. Čvrsto tkana odjeća pruža visoku zaštitu od sunca. Ipak, imajte na umu da se zaštitna odjeća treba nositi uvijek u kombinaciji s kremom za sunčanje, a ne umjesto nje.

Njega za zaštitu od sunca

Koristite njegu za zaštitu od sunca kad god se nađete na otvorenom. Teško vam se snaći u ogromnom izboru kojeg imate na raspolaganju prilikom odabira? Pomoći ćemo vam!

Kao što znate, kreme za sunčanje imaju oznaku SPF. Broj koji stoji uz njih opisuje koliko je krema za sunčanje učinkovita u sprječavanju oštećenja od sunca uzrokovanih UVB zrakama. Ako vaša koža “izgori” nakon 10 minuta što ste izloženi suncu, zaštitna krema sa SPF 15 pružila bi vam 15 puta veću zaštitu – dakle, nakon 150 minuta biste bili pod rizikom da dobijete opekline. Međutim, to zapravo i nije tako jednostavno, jer mnogi čimbenici igraju ulogu u tome koliko je vaša koža zaštićena od sunca. Osim toga, ako se kupate, krema će se isprati prije predviđenih 150 minuta. A što je s onim – „što je veći SPF, to je veća zaštita od UVB zračenja“. Je li to stvarno tako? Krema za sunčanje SPF 15 filtrira oko 93 posto UVB zračenja, SPF 30 oko 97 posto, a SPF 50 oko 98 posto. Svaka dodatna prednost iznad SPF 50 je zanemariva.

Savjeti za učinkovitu upotrebu kreme za sunčanje

Evo nekoliko savjeta koje morate pretvoriti u svakodnevnu naviku želite li se učinkovito zaštititi od sunca:

  • Odaberite kremu za sunčanje koja će imati minimalno SPF 15
  • Nanesite kremu za sunčanje koliko vam potrebno, i to 15-30 minuta prije nego što budete izloženi suncu
  • Ponovno nanesite kremu za sunčanje nakon dva sata ili češće ako ste u moru
  • Ako imate suhu kožu, izaberite kremu za sunčanje s dodatnim hidratantnim svojstvima

Dodatni savjeti za zaštitu od sunca

Želite li se ispravno zaštititi od sunca, pridržavajte se i nekoliko dodatnih savjeta:

  • Ne zaboravite nanijeti kremu za sunčanje na područja poput vrhova ušiju i vlasišta (posebno ako imate tanku kosu)
  • Zaštitite usne balzamom za usne koji sadrži SPF
  • Pijte puno vode da biste ostali hidratizirani
  • Sunce može oštetiti i oči i zato ih zaštitite i nosite sunčane naočale

Vitamin D i sunce

Izlaganje suncu dovodi do stvaranja vitamina D u našem organizmu što pruža potporu kostima. U ovom trenutku još nije sasvim sigurno ometa li upotreba kreme za sunčanje sposobnost tijela da proizvodi vitamin D. Vjeruje se kako optimalno nanošenje kreme sa SPF faktorom ne ometa, ali se preporučuje izbjegavati nanošenje kreme u jako debelom sloju.

 

 

Korištenjem ove stranice, prihvaćate korištenje kolačića (cookies). Opširnije

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su na "dozvoljeni kolačići" kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite upotrebljavati ovu web stranicu bez mijenjanja postavki kolačića ili kliknete "Prihvati" u nastavku, pristajete na te uvjete korištenja.

Close