Uzročnici akni se skrivaju u vašem domu

Svaki dan čistite kožu, odstranjujete mrtve stanice pilingom, koristite najbolju moguću njegu, izbjegavate proizvode s iritansima, ne dirate prištiće… Vaša rutina njege kože se čini skoro idealna. Skoro. Postoji mogućnost da vam je čitav trud uzaludan i vaša koža je u potencijalnoj opasnosti. Pročitajte koji predmeti koje svakodnevno koristite mogu baciti sav vaš trud oko njege kože u vodu.

1. Jastučnica

Sve što prenosi nečistoće na vašu kožu može izazvati iritacije i/ili akne. Akne koje su izazvane doticanjem vašeg lica s nečistim predmetima zovu se acne mehanica. Ako redovito ne mijenjate jastučnicu, na njoj skupljate proizvode za njegu i oblikovanje kose, ostatke šminke, prašinu, mrtve stanice kože i sve ostalo što ste mogli prenijeti na jastučnicu s kože ili kose. Ako imate kućne ljubimce i dozvoljavate i boravak na krevetu, problem je još veći.
jastučnicu biste trebali mijenjati svaki drugi tjedan ili češće ako mislite da je prljava.

2. Mobitel

Mobiteli su leglo bakterija i mogu izazvati izbijanje prištića jednako uspješno kao i prljava jastučnica. Zapravo, na vašem mobitelu se nalazi i više bakterija jer ga iznosite i van i dirate prljavim rukama.
Vaše ruke tijekom dana dolaze u doticaj s mnogim stvarima – od kvaka na vratima do tipkovnice. Na svima se nalaze bakterije koje su ruku mogu prijeći na mobitel, a s mobitela na lice. Ako je moguće, svaku večer očistite mobitel s dezinfekcijskim maramicama.

3. Kistovi za šminku

Na vašim kistovima se nakon upotrebe skupljaju mrtve stanice kože, masnoća te razne nečistoće. Nakon upotrebe odlažete ih u stalak u kojem također mogu nakupiti prašinu, bakterije ili što god da sprejate po sobi (dezodoransi, osvježivači). Ako idući dan koristite kist, svu tu prljavštinu nanosite na lice zajedno sa šminkom i stvarate idealno okruženje za rast i razvoj bakterija. Redovito čistite kistove i sve druge aplikatore za nanošenje šminke.

Pročitajte 5 razloga zašto morate čistiti kistove.

4. Spužve za kupanje

Spužve za kupanje mogu biti pravi rasadnici bakterija. Ako ih koristite, mijenjajte ih svaka dva mjeseca. Nakon primjene osušite spužvu i spremite je na suho mjesto, a kako biste bili sigurni da je čista, povremeno je dezinficirajte u mikrovalnom pećnici (zagrijte na 30 do 60 sekundi).

5. Posteljina

Jednako kao i kod jastučnica, sva prljavština koju pokupimo preko dana, uključujući i znoj te mrtve stanice kože, skuplja se na posteljini. Deke, popluni i posteljina bi se trebali redovito prati kako biste spriječili izbijanje prištića, iritacije i moguće alergije.

Korištenjem ove stranice, prihvaćate korištenje kolačića (cookies). Opširnije

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su na "dozvoljeni kolačići" kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite upotrebljavati ovu web stranicu bez mijenjanja postavki kolačića ili kliknete "Prihvati" u nastavku, pristajete na te uvjete korištenja.

Close