Pobijedite akne u odrasloj dobi

Akne su upalno stanje kože koje se najčešće javlja tijekom puberteta, ali mogu se pojaviti i u odrasloj dobi. Broj odraslih koji imaju problema s aknama porastao je u posljednja dva desetljeća, naročito kod žena. Istraživanja su pokazala da se 85% žena i otprilike 15% muškaraca suočava s ovim kožnim oboljenjem. Do pojave akni u odrasloj dobi u većini slučajeva dolazi zbog upala i začepljenih pora.

Utjecaj hormona na pojavu akni

Prekomjerna proizvodnja muških ili ženskih hormona može dovesti do akni u odrasloj dobi zbog promjena koje stvaraju u cijelom tijelu i koži. To može dovesti do neuravnoteženog pH kože, upala ili pretjerane proizvodnje sebuma. Hormonske promjene javljaju se tijekom procesa starenja, a kod žena za vrijeme: menstruacije, trudnoće, razdoblja nakon porođaja i za vrijeme dojenja. Hormonalne akne obično su nalik cisti, a često su bolne.

Iritacija kože i stres

Sve što nadražuje kožu može oštetiti kožnu barijeru, a to može dovesti do upale. To može biti prouzrokovano korištenjem agresivne njege za čišćenje. S druge strane, stres stvara biološke promjene u tijelu što može dovesti do mnogih drugih okidača koje mogu uzorkovati akne u odrasloj dobi. Kad se osjećate uplašeno ili ste pod pritiskom, nadbubrežne žlijezde stvaraju više hormona stresa kortizola, što će prouzrokovati neuravnoteženo stanje kože. Zagađenje zraka također može pridonijeti porastu akni u odrasloj dobi, ali i: nedostatak sna, dehidracija, pušenje i sklonost alergijama.

Što još može prouzrokovati nastanak akni u odrasloj dobi?

Ako je određena vrsta bakterija prisutna na koži, ona također može uzrokovati akne. Osim toga, neuravnotežena prehrana može izravno utjecati na akne, u prvom redu to se odnosi na prekomjernu konzumaciju proizvoda od bijelog brašna, mliječnih proizvoda, brze hrane i slatkiša. Lijekovi mogu biti pokretač nastanka akni, i to pojedini kortikosteroidi, antidepresivi i antiepileptici.

Liječenje akni u odrasloj dobi

Postoje brojni tretmani za liječenje akni, a oni uključuju prirodne preparate, lijekove na recept i njegu koja se može pronaći u ljekarnama, a kupiti bez recepta.

Postoji nekoliko učinkovitih proizvoda ili dodataka prehrani koji borbu s aknama mogu učiniti lakšom. Neki od njih su:

 • jabučni ocat
 • aloe vera
 • ekstrakt zelenog čaja
 • ulje čajevca
 • cink
 • vitamin A
 • probiotici

Nekoliko bezreceptnih lijekova može biti od pomoći u liječenju akni, a ako ne budu učinkoviti u vašem slučaju, potrebno je otići kod dermatologa koji će propisati lijekove na recept.

Kao pouzdani saveznik u liječenju akni pokazali su se i:

 • alfa hidroksilne kiseline (AHA)
 • kontracepcijske tablete
 • antibiotici
 • retinol
 • salicilna kiselina ili benzoil peroksid
 • terapija plavim svjetlom

Možda nije idealno susretati se s aknama u odrasloj dobi, ali dobra je vijest da niste sami – i mogućnosti liječenja su razne. Isprobajte nekoliko opcija da biste pronašli tretman koji najbolje odgovara vama, onaj koji će kožu činiti zdravom i blistavom.

 

Korištenjem ove stranice, prihvaćate korištenje kolačića (cookies). Opširnije

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su na "dozvoljeni kolačići" kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite upotrebljavati ovu web stranicu bez mijenjanja postavki kolačića ili kliknete "Prihvati" u nastavku, pristajete na te uvjete korištenja.

Close