Njega kože lica nakon depilacije

Dlačice na licu normalna su pojava kod žena, ali problematične postaju kad pojačano rastu i jače su vidljive. Najčešće je to na području iznad usana, iza obraza i na bradi. Učinkoviti način njihovog uklanjanja predstavlja depilacija, jer zahvaća velik broj dlačica i dugotrajna je. Kao i za ostale dijelove tijela, upotrebljava se vosak ili šećerna pasta. Rezultat je glatka koža bez dlačica, ali često i crvena, iziritirana koža. Zato je važno poduzeti određene mjere da ne bi došlo do ove neželjene pojave.

Depilacija lica voskom

Da bi depilacija bila uspješna, dlačice trebaju biti duže od 0.5 centimetra. U protivnom trakica s voskom neće dobro prianjati na lice. Vosak treba biti topao, ali ne i jako vruć jer takav može izazvati opekline. Budući da se radi o licu, koristite vosak za osjetljivu kožu, bez mirisa i boja.

Nemojte dirati lice golim rukama nakon depilacije i ne nanosite preparate za njegu koje inače koristite, nego nanesite umirujući losion i aloe vera gel koji smanjuje crvenilo. Ako je unatoč tome koža iziritirana i crvena, nemojte se brinuti! Takvo stanje može potrajati do dva dana i potpuno je normalno. U tom razdoblju oporavka kože, ne šminkajte se pretjerano nego pustite kožu da diše.

Iako nije toliko česta kao na ostatku lica, pojava uraslih dlačica moguća je i na licu te one sa sobom ostavljaju diskoloraciju i mrlje koje se kasnije teško uklanjaju. Moguće je da se nakon depilacije vaše lice „napuni“ malim bijelim prištićima, a tome možete stati na kraj tako što ćete nanijeti baby puder. On uklanja znoj i višak sebuma te smiruje iritacije.

Depilacija lica šećernom pastom

Šećerna pasta pravi se od šećera, limuna i vode, a za razliku od voska, ona je nježnija i dlake urastaju u manjoj količini. Ne zahvaća kožu oko dlačica, već samo dlačice. Ova metoda nešto je kompleksnija za izvođenje kod kuće pa se preporučuje odlazak u kozmetički salon. Metoda je dugotrajna i bit ćete oslobođeni pojave novih dlačica 4-6 tjedana. Za vrijeme ljetnih mjeseci nije poželjno izlagati se suncu 24 sata nakon depilacije. Jako je bitno da kožu ne tretirate bilo kakvim proizvodima za njegu poslije depilacije, već isključivo čistom aloe verom ili protuupalnim uljima za lice od jojobe, divlje ruže ili sjemenki grožđa.