Kako prijeći na prirodnu kozmetiku bez reakcija na koži

Za detoks se odlučujemo uglavnom u siječnju. Razlog tome je dolazak nove godine koju doživljavamo kao prekretnicu u kojoj ćemo izbaciti sve loše iz prethodne godine i uvesti pozitivne promjene u naše živote. Promjene mogu uključivati odvikavanje od alkohola, ugljikohidrata ili bilo čega što smatramo da ne utječe dobro na nas i naš organizam. To su samo neke od odluka koje možemo donijeti, a postoji ih još mali milijun. Možda će vaša odluka uključivati prestanak korištenja sintetske kozmetike i prelazak na prirodnu. Ako ste se odlučili baš za to, a ne znate odakle početi, odgovore potražite u ovom članku.

Zašto koža često reagira tijekom prijelaza na prirodnu kozmetiku?

Prelazak na prirodnu kozmetiku stvara značajnu razliku na koži, ali u početku kad se tek krene s primjenom koža može reagirati i izgledati lošije. To se događa zbog detoksikacije kože, uklanjanja svih toksičnih sastojaka iz sintetskih proizvoda koji su prethodno korišteni.

Koje su razlike između čišćenja kože i reakcija koje se redovito događaju na koži?

Prelaskom na prirodnu kozmetiku koža lica se pročišćava te je sklona reagiranju. Čišćenje kože i reakcije na koži mogu izgledati slično pa je ponekad teško primijetiti razliku. Čišćenje ubrzava proces obnavljanja stanica uklanjanjem toksina koji su zarobljeni u unutrašnjosti kože, a kao rezultat toga dolazi do sve češćih reakcija na području lica na kojem bi obično bili prištići ili mrlje. Reakcije se mogu pojaviti i na mjestima gdje ranije nije bilo mrlja, a mogu trajati do šest tjedana, dok čišćenje prestaje u roku od 2 do 3 tjedna.

Neki tipovi kože prilagodit će se brzo na prirodnu kozmetiku, dok će drugima trebati oko četiri tjedna da se naviknu na nove formule i sastojke, u skladu s prirodnim ciklusom kože koja se obnavlja svakih 28 dana.

Kako da prelazak na prirodnu kozmetiku prođe što „bezbolnije“?

Najbolji način da se izbjegne razdoblje čišćenja bilo bi lagano unošenje aktivnih sastojaka u kožu. Ako niste u potpunosti sigurni što su aktivni sastojci, potražite prirodne elemente koji znanstveno dokazano mijenjaju strukturu kože na staničnoj razini, poput vitamina C ili ferulinske kiseline. Na početku aktivne sastojke koristite 1-2 puta tjedno, a ne svakodnevno. To će omogućiti koži da se prilagodi novim sastojcima i smanji čišćenje. Treba koristiti i pilinge s AHA-om i pročišćavajuće maske kako bi se koža što prije obnovila u prijelaznom razdoblju. Nađite prirodnu alternativu sintetskim sastojcima koje ste koristili i počnite s primjenom. Ako primjerice imate kožu sklonu aknama, ulje čajevca može biti izvrsna alternativa salicilnoj kiselini, a ulje jojobe može održavati razinu vlage umjesto glicerina na suhoj koži.

Pojedine osobe mogu reagirati na eterična ulja ili biljne sastojke tako da je bitno testirati proizvod koji ih sadrži prije početka uporabe. Lako se može vidjeti je li riječ o alergijskoj reakciji.