Čistim rukama zaštitite organizam od bolesti

Životna svakodnevnica sasvim je drugačija, širenje corona virusa zastrašujuće, ali svi se možemo zaštititi od bolesti uz nekoliko jednostavnim savjeta. Uz izbjegavanje rukovanja, ne doticanje lica i socijalno distanciranje pranju ruku je najjednostavniji korak i osnovna mjera koje se svi možemo pridržati. Ne kaže se uzalud ‘Čistoća je pola zdravlja’!

Pravilno, redovito i dovoljno dugo pranje ruku nikad nije bilo važnije. Iako je pranje ruku nešto što smo svi naučili još kao djeca, istina je da većina ruke ne pere dovoljno često ili dovoljno dobro.

Osim što će ostati zdrave, pravilno oprane ruke, važan su čimbenik u zaustavljanju širenja bolesti. Potrebno vam je manje od 30 sekundi kako biste spriječili širenje virusa i bakterija i zaštitili sebe, svoju djecu, supružnike, obitelj i prijatelje.

Kada trebamo prati ruke?

Pranje ruku je obavezno prije početka pripreme hrane, dodirivanja lica i kontakta s bolesnom osobom. Ruke je potrebno prati nakon uporabe toaleta, kihanja ili kašljanja i dolaska izvana.

7 koraka za čiste ruke

1. Namočite ruke pod mlazom vode. Nije važno je li voda vruća ili hladna, koristite ono što vam najbolje odgovara.

2. Nanesite dovoljnu količinu sapuna na ruke. Sapun učinkovitije čisti kožu, uklanja nečistoće, prljavštinu i mikroorganizme od čiste vode.

3. Trljanjem dlana o dlan perite ruke. Za vrijeme pranja isključite slavinu radi uštede.

4. Ne zaboraviti na ručne zglobove, prostor između prstiju i ispod noktiju koje možete dodatno očistiti četkicom kako biste učinkovito uklonili svu zaostalu prljavštinu.

5. Ruke perite minimalno 30 sekundi. Ako ne želite odbrojavati otpjevajte pjesmicu ‘Happy Birthday’ dva puta za redom. Želite li čiste ruke nema mjesta žurbi.

6. Pod mlazom vode temeljito isperite ruke od sapuna.

7. Pažljivo osušite ruke pamučnim ili papirnatim ručnikom. Sušenje ruku odmah nakon pranja važno je za zaustavljanje širenja virusa, bakterija i zaštitu kože ruku od pojave suhoće. Ne zaboravite na prostor među prstima.