10 znakova da je vaša rutina njege lica pogrešna

Kad istražujemo prozvode za njegu po internetu i za neke vidimo da su ocijenjeni visokom ocjenom i imaju pozitivne komentare, to nas često vrlo lako zavede i natjera na kupovinu. U tome nema ništa loše jer su sve navedeni prednosti, nedostaci i iskustva iz stvarnog života vrlo korisni. No, prije svega postoji jedna stvar koje bismo se svi trebali držati, a to je – slušati vlastitu kožu. Koža svakoga od nas je jedinstvena i na nju utječu razni čimbenici: genetika, način života i okolina i upravo je zbog toga teško predvijeti kako će čija koža reagirati. Isto tako, ne možemo odmah znati da proizvod koji smo tek počeli koristiti neće pomoći. Da bi vidjeli značajan rezultat, trebaju proći dani, tjedni pa čak i mjeseci. Kako onda znati da proizvod koji koristimo ipak ne čini dobro našoj koži? Otkrijte uz ovih 10 znakova.

Izbijanje prištića u većoj mjeri nego što je to bilo prije

Izbijanje prištića je zapravo sasvim normalno kad ste tek započeli s novom rutinom njege lica. Obično je potrebno 2-3 tjedna da se vaša koža prilagodi, što može dovesti do manjih nepravilnosti na licu koje će postepeno nestajati. Ipak, izbiju li vam istovremeno dva ili tri prištića, to nije dobar znak. Vrijeme je da promijenite rutinu ili prestanete s korištenjem proizvoda za kojeg smatrate da vam stvara probleme na licu. Isprobajte proizvod koji nije komedogen ili ima lakšu formulu baziranu na vodi.

Crveni i bijeli prištići također nisu dobar znak

Oni mogu označavati reakciju na sastojke proizvoda koje koristite. To može biti znak da proizvod koji koristite ima prevelik udio mineralnih ulja. Po prestanku korištenja proizvoda, lice osvježite maskom za čišćenje na bazi drvenog ugljena. Kad smetnje nestanu, isprobajte proizvod koji se temelji na AHA ili BHA.

Nova pigmentacija lica

Ako vam je ten postao neujednačen, posebno na području obraza, to nije dobra vijest. To bi također mogao biti pokazatelj da loše reagirate na neke sastojke koji bi trebali posvijetlili vašu kožu. To se zove paradoksalna hiperpigmentacija, a povezana je s kemikalijama koje izbjeljuju kože. Dok se ponovno ne uspostavi ravnoteža, nanesite na lice kremu za sunanje s minimalnim SPF-om 30.

Izuzetno masna koža

Ako je odjednom vaša koža postala masnija nego inače, to ne znači da proizvod dobro djeluje na kožu i hidrira je, naprotiv, to može biti znak dehidrirane kože. To je slučaj s agresivnim proizvodima koji reguliraju sebum, ali kožu mogu dodatno isušiti. Ako dođe do toga, počnite s korištenjem proizvoda koji istovremeno reguliraju sebum, povećavaju količinu vode u epidermi i održavaju kožu mekanom.

Dehidrirana koža

Znat ćete da vam je koža dehidrirana kad primijetite fine linije, pukotine i ljuskanje. Ako je to povezano s vašom trenutačnom rutinom, to može značiti da su neki od proizvoda koje koristite previše jaki za vaše lice, što može biti slučaj sa sastojcima poput retinola i kiselinama koje služe za eksfolijaciju. Ti sastojci ne moraju nužno biti loši prema vašoj koži, tako da ih ne morate izbjegavati zauvijek, ali svakako pauzirajte s njihovim korištenjem na neko vrijeme i umjesto njih koristite neke nježnije sastojke.

Alergijski osip

Alergijska reakcija može biti posljedica konzervansa, mirisa i akrilata koji se nalaze u proizvodima koji koristite. Ako ne možete otkriti koji proizvod je krivac, napravite kožno alergološko testiranje.

Što ako koža pecka i žari

Ako nakratko osjetite trnce, ne morate se odmah zabrinuti. S druge strane, konstantno peckanje lica prilikom korištenja nekog proizvoda (primjerice maske za lice) može biti znak kontaktnog dermatitisa. Ne oklijevajte nego je odmah uklonite, a lice isperite.

Pazite kad nanosite proizvode za njegu lica

Uglavnom ne biste trebali biti izuzetno osjetljivi na sunce. Međutim, neki proizvodi protiv akni i pilinzi sastavljeni od sastojaka poput AHA, retinola i benzoil peroksida mogu vas učiniti osjetljivijima pa priprazite kad ćete u danu nanijeti proizvode. Ako imate problematično lice i ne možete određene proizvode za njegu izbaciti iz svoje rutine, zaštitite se kišobranima, šeširima i kremom za sunčanje.

Nanesena šminka ne izgleda dobro

Ako primjetite da šminka na vašem licu ne izgleda dobro kao što bi to htjele, za to postoji objašnjenje. Kad vam je koža glatka i hidratizirana, vaša šminka izgleda dobro, a takav je i osjećaj na koži. Nasuprot tome, suhe mrlje na licu, hiperpigmentacije i ostale nepravilnosti utjecat će na to koliko dobro, odnosno loše će šminka izgledati. To je znak da trebate promijeniti rutinu.

Djelujte, ne čekajte predugo

Naravno, kad tek započnete novu rutinu, jako je mala vjerojatnost da ćete odmah primjetiti promjene. To nije magija, već proces, stoga morate pričekati da proizvod napravi svoj posao. U slučaju da su prošli tjedni i mjeseci, a na vašem licu je i dalje sve isto kao prije, s razlogom ćete posumnjati u učinkovitost proizvoda. Također, važno je znati da proizvodi protiv akni ako su učinkoviti trebaju pokazati rezultate u roku od nekoliko tjedna, dok je proizvodima protiv bora i tamnih mrlja ipak potrebno više vremena. U oba slučaja potrebno je djelovati, a ne predugo čekati!