Jutarnje mučnine nisu rezervirane samo za jutro

Velik broj trudnica se muči s mučninama. Kad one počinju?

Trudničke mučnine počinju uglavnom između četvrtog i osmog tjedna trudnoće. Ne postoje jasni znanstveni dokazi o uzroku mučnina, ali znanstvenici pretpostavljaju da bi uzroci mogli biti: razina hCG hormona i drugih hormona koji su karakteristični za trudnoću, nedostatak nekih vitamina i minerala (posebno B6 vitamina) ili gastroenterološke bakterije kao što je Helicobacter pylori .

Tu su još i nasljedni čimbenici. Vjerojatnost da ćete imati problema s mučninama je veća ako ste mlađi. Također, ako ste do sad imali problema s mučninama tijekom vožnje, veće su šanse da ćete imati mučnine i za vrijeme trudnoće. Ali, imamo dobre vijesti za vas – mučnine su obično povezane s rođenjem zdrave bebe. Ali od dobrih vijesti mučnine neće prestati. Zato za vas imamo nekoliko trikova.

Izbjegavajte ljutu, masnu i začinjenu hranu. Velike količine proteina u prehrani također mogu biti uzrok jutarnjih mučnina, pa bi bilo preporučljivo da ih smanjite. Pijte puno tekućine, posebno između obroka, a obroci neka budu mali i česti.

Nemojte imati prazan želudac, zato uvijek uza sebe imajte krekere ili neke slične male zalogaje. Savjetujte se s vašim liječnikom ili ljekarnikom o povećanju unosa određenih vitamina i minerala, posebno B6 vitamina.

I alternativne tehnike pomažu! Postoje narukvice koje djeluju na akupresurne točke kao i narukvice koje emitiraju vrlo blagu električnu struju. Također, možete isprobati akupunkturu.

Od namirnica koje pomažu smanjenju jutarnjih mučnina, najdjelotvorniji je đumbir. Naribajte ga u čaj ili grickajte kandirani đumbir. Kako biste smirili želudac možete pojesti i nekoliko badema.

I za kraj – velik broj žena više nema jutarnje mučnine u drugom tromjesečju. Nadamo se da ste među njima!

 

Korisni trikovi:

–          hrana neka ne bude masna i jako začinjena

–          jedite više manjih obroka dnevno

–          provjerite pijete li dovoljno tekućine

–          uzimajte dodatne vitamine, posebno B vitamin

–          isprobajte alternativne metode