Six Senses Svart Čudo! Prva zgrada projektirana prema najvišem standardu energetske učinkovitosti

Six Senses Svart u Norveškoj izlazi s prvim energetski pozitivnim projektom koji bi trebao biti otvoren 2024 godine.

Six Senses Svart s 94 sobe kombinira futuristički dizajn i tehnološke inovacije sa zemljanim, organskim materijalima koji koriste najmanje ugrađenu energiju. Kako bi se smanjio utjecaj na licu mjesta, Six Senses Svart je postavljen na stupovima iznad kristalno čistih voda fjorda Holandsfjorden, u podnožju samog ledenjaka.

Six Senses Svart u partnerstvu s lokalnom zajednicom ima za cilj potaknuti goste da  podignu svijest o mogućnostima regenerativnog putovanja i važnosti polarnog područja. Projektu je svojstvena predanost da se ne ugrozi krhko i netaknuto ledenjačko okruženje ili ljepota i kvaliteta nekretnine.

Glavni stupovi koncepta dizajna – okoliš i priroda, održivost, tehnološke inovacije, wellness i svjesnost – integrirani su u tandemu jer svi izravno utječu jedni na druge. Rezultat će postaviti novi standard u putovanju s neutralnim ugljikom.

Komentirajući prvi projekt marke u Skandinaviji, izvršni direktor Six Senses Neil Jacobs rekao je: „Održiva svojstva zahtijevaju izvanrednu kreativnost, a Six Senses Svart nas vodi na potpuno novu razinu u smislu pomicanja granica. Koncept je postao veći od samog projekta, jer će pružiti futuristički prikaz onoga što se može postići u smislu održivosti i energetskih rješenja, a samim tim i nacrt unutar naše ugostiteljske industrije i razvojnog sektora općenito.”

Vizionalan i optimističan dizajn

Po uzoru na “fiskehjell” (drvena konstrukcija u obliku slova A za sušenje ribe) i “rorbu” (priobalna ribarska koliba), Six Senses Svart će biti izgrađen na motkama. Rastvarajući granicu između kopna i fjorda, osiguravajući minimalan utjecaj na kopno i poremećaj morskog dna.

Vrhunska izrada donijet će prirodu unutra kako bi oblikovala moderne i održive interijere. S prostorom u hodniku ispunjenim zabavnim i otkačenim umjetničkim djelima, artefaktima i krajobraznim glupostima, ocrtavajući lokalnu baštinu i kreativnost kako biste izmamili osmijeh na lice.

Pionirski wellness je središnji dio Six Senses DNK, a ovo je prilika za daljnje inovacije, pri čemu svaka soba za goste postaje wellness concierge kroz koncept Svart Touch. Neinvazivna tehnologija bez dodira prilagodit će sobu raspoloženju i zdravlju gosta, pružajući intuitivne mogućnosti za izazivanje dubljeg osjećaja dobrobiti.

 

Najviši standad energetske učinokovitosti

Six Senses Svart je prva zgrada koja je projektirana i izgrađena prema najvišem standardu energetske učinkovitosti na sjevernoj hemisferi. Sakupit će dovoljno sunčeve energije da se vrati u sustav. Pokrivajući hotel, susjedne operacije, prijevoz brodom i energiju potrebnu za izgradnju zgrade – čineći je neovisnom od električne mreže. Takve energetski pozitivne zgrade mogle bi donijeti 89 posto od 45 posto smanjenja emisija potrebnih za postizanje scenarija u kojem je globalno zatopljenje ograničeno na 1,5°C iznad predindustrijskih razina.

Kao takav, Six Senses Svart je najsjevernija provedba Pariškog sporazuma, što pokazuje da neutralnost ugljika može biti ne samo izvediva u sofisticiranom razvoju na ekološki osjetljivom mjestu, već može biti i profitabilna.

Također će biti samoodrživi, ​​zajedno s vlastitim upravljanjem otpadom i vodama, recikliranjem i obnovljivom infrastrukturom. Tim će surađivati ​​s postojećim održivim ribolovom i poljoprivredom i angažirati lokalne dobavljače istomišljenika za restorane i barove.

Stanje, osobine i prakse za poticanje svijesti

Gosti se mogu odmarati u Experience Centru, gdje će materijali biti lagani i sirovi, s lokalnim tkaninama koje će povezati „prostor s mjestom“. Alchemy Bar će istaknuti bogatu povijest regionalnih tehnika iscjeljivanja pretvarajući lokalnu floru i faunu u ugodne mirise i pilinge. Kao centar za angažman i inovacije, Earth Lab će služiti kao prostor za širenje održivosti, prikazujući inicijative za život u životnom ciklusu na imanju i izvan njega.

Postojat će i Svart Design Lab, koji će djelovati kao inkubator za inovacije i obrazovanje, kako bi gosti razumjeli kako nove tehnologije mogu približiti sektor ugljičnoj neutralnosti kao dio ponude gostoprimstva od kolijevke do kolijevke.

Tržnica će biti mjesto za objedovanje bez otpada, gdje su granice između skladištenja hrane, pripreme i blagovanja zamagljene. Sve kako bi se stvorilo privlačno i aktivno okruženje (što god se ne jede svježe s farme može se ukiseliti). Six Senses filtrira i flašira vlastitu vodu za piće u cijelom svom posjedu, a Six Senses Svart će ponuditi vodu i još mnogo toga do vrata kako bi postigao svoje ciljeve bez plastike.

 

Wellness istraživanje inspirirano prirodom

Wellness u Six Senses nije ograničen na četiri zida spa ili fitness centra. To je dio integriranog iskustva. To je nešto što je uvijek prisutno, i ništa u što se gosti moraju angažirati, ako ne žele. Umjesto toga, stručnjaci će voditi goste na putu do dobrobiti, koliko god daleko žele ići. Od učinkovitih popravaka, kompresijskih čizama, vitamina IV u biohacking salonu do sveobuhvatnog fitnesa u apartmanima za senzorne tretmane. Six Senses Svart će pokriti cijeli gambit integriranog wellnessa, s najmodernijom opremom i asimilacijom nosive tehnologije, integrirajući posebno razvijen koncept “Svart Touch” koji će dodatno podići pionirski wellness pristup brenda.

Izvor: Six Sences