Leptir kao motiv ženske snage

La Mariposa u prijevodu sa španjolskog znači leptir. I upravo taj motiv krasi novi i jedinstveni u svijetu Lykke La Mariposa mirisni medaljon koji je izrađen sa svrhom promicanja svijesti o borbi protiv nasilja nad ženama.

Motiv leptira sa siluetom ženskog lica ilustrirala je poznata ilustratorica Maja Tomljanović. Leptir ima posebno značenje, povezuje se sa ljepotom i nježnošću, a ujedno je i simbol sreće i unutarnjih promjena. Silueta žene na Lykke mirisnom medaljonu koja se otkriva iza krila leptira simbolizira snažnu, hrabru i odvažnu ženu koja je spremna na promjene.

Iza motiva leptira krije se posebna priča koja svoje korijene vuče iz Dominikanske Republike 1960-ih godina. Sestre Mirabel, odvažne i neustrašive feminističke ikone Latinske Amerike o kojima su napisane knjige i opjevane  pjesme bile su aktivistice skupine „Leptiri“ (Las Mariposas), otkud su i dobile nadimak „Leptirice“. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga u spomen na dan smrti sestara Mirabal koje su svoju borbu za demokraciju i jednakost platile životom.

Nasilje je uvijek oko nas: jedna od 3 žene u svjetu žrtva je nasilja. Čak 60% žena doživjelo je neki od oblika nasilja tijekom života, bilo u vlastitom domu, na radnom mjestu ili pri hodanju ulicom. Tijekom izolacije zbog covid-19 virusa dogodila se i još gora situacija jer žene su se morale potpuno same snalaziti u borbi s nasilnikom unutar vlastitih zidova. Avon je upravo svjestan ovog trenutka, uz redovnu #SpeakOut podršku za borbu protiv nasilja, pokrenuo i #IsolatedNotAlone kampanju s konkretnom donacijom od 1 milijun dolara.

Vlasnica i kreativan pokretač Lykke nakita Darija Kovačević i sama je pratila kampanju i odlučila da i ona želi biti dio ove priče: „Nasilje u obitelji je problem o kojem se nerado govori, a važno je nešto konkretno činiti. Za žrtve je bitno da ljudi iz njihova najbližeg okruženja reagiraju, najgore je ne poduzeti ništa i pustiti da se nasilje i dalje događa. U želji da pružim podršku onima koji se nalaze u takvoj situaciji obratila sam se Avonu koji je poznat po svojoj dugogodišnjoj i stalnoj borbi protiv nasilja nad ženama, kako bi zajednički progovorili protiv nasilja i konkretnom donacijom pomogli na pravom mjestu. Lykke La Mariposa mirisni medaljon svaka žena može s ponosom nositi oko vrata: jer cijeli neto iznos od prodaje donirat ćemo Udruzi za zaštitu obitelji U.Z.O.R. iz Rijeke.“

Lykke La Mariposa mirisni medaljon je za snažne i hrabre žene, za ženu koja je dovoljno odvažna da, ne samo nosi svoj omiljeni komad nakita svaki dan, nego ga i živi u potpunosti. I naš model Nika Turković mlada je žena koja hrabro i odvažno gradi karijeru pjevačice. Uvijek je spremna i pomoći pa je tako i ovaj photo-session odradila uz poklanjanje svog vremena i potpunu podršku borbi protiv nasilja, baš kao i cijela profesionalna ekipa iza scene, kojoj i ovim putem zahvaljujemo.

Budite ponosne i hrabre: i same budite budne, ne okrećite glavu i progovorite kad je potrebno.

Foto: Zvonimir Ferina

Model: Nika Turković

Makeup: Kasandra Draganić

Frizura: Profokus

____________

*Lykke mirisni medaljoni izrađeni su od kirurškog čelika i pozlaćeni s 18 karatnom pozlatom, hipoalergeni su i antikorozivni. Dolaze u 3 boje, zlatna, rozo zlatna i srebrna. Svaki Lykke medaljon se može personalizirati s gravurom na poleđini medaljona.

** Udruga U.Z.O.R. je neprofitna organizacija koja provodi aktivnosti ciljane na pomoć, podršku, zaštitu ranjivih skupina u cilju razvoja kulture nenasilja i tolerancije. Stručnjaci Udruge  U.Z.O.R. jedini u Hrvatskoj već niz godina kontinuirano provode psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji.  Očuvali su i tajnost adrese Skloništa za žrtve nasilja, što je jedan od najbitnijih faktora u pružanju sigurnosti i zaštite žrtvama obiteljskog nasilja te imaju i 24/7 dostupan besplatni broj za pomoć: 0800 333 883.

*** Više od 130 godina Avon podržava žene: osiguravajući inovativne kvalitetne beauty proizvode koje prvenstveno koriste žene. Avon podržava osnaživanje žena, poduzetništvo i promjenu i donirao je više od $1,1 milijardu dolara u borbe protv raka dojke i nasilja nad ženama. #SpeakOut

 

 

Korištenjem ove stranice, prihvaćate korištenje kolačića (cookies). Opširnije

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su na "dozvoljeni kolačići" kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite upotrebljavati ovu web stranicu bez mijenjanja postavki kolačića ili kliknete "Prihvati" u nastavku, pristajete na te uvjete korištenja.

Close