Kiseline u njezi kože – saznajte koje najbolje odgovaraju vašem tipu kože

Alfa i beta hidroksilne kiseline, poznatije kao AHA i BHA, jedne su od najvažnijih sastojaka za njegu kože, ali većina potrošača ne zna što one točno rade i zašto su važne. Preko najosnovnijih stvari do onih detaljnijih, evo što sve sve trebate znati o njima.

Odaberite kombinacije kiselina u nižim koncentracijama

Kada koristite proizvode za njegu kože s AHA ili BHA kiselinama, ne biste trebali imati nuspojave. Ako imate trajno crvenilo ili ljuskanje, upotrebljavate proizvod s previsokom koncentracijom kiseline za vašu kožu. Koža može biti blistava ako koristite proizvode za njegu koji u sebi imaju više vrsta kiselina, ali u nižim koncentracijama.

AHA i BHA mogu učiniti čuda za osjetljivu kožu

Ako vam je koža sklona iritacijama, možda biste iz rutine trebali izbaciti proizvode za njegu s kiselinama i retinoide. Međutim, samo su retinoidi ti koji doprinose upali. Ako osjetite peckanje nakon nanošenja proizvoda s kiselinama, nije riječ o upali, već je samo potrebno vrijeme da se koža navikne. Na početku ga nemojte nanositi svaki dan, već to počnite raditi par tjedana poslije prvog nanošenja. Izaberite proizvod koji sadrži aminokiselinu pomiješanu s AHA i BHA.

Pronađite odgovarajući pH za svoju kožu

Nažalost, većina proizvoda za njegu kože koji u svojoj formuli imaju kiseline, ne nude podatke o pH. Najlakši način da utvrdite sadrži li proizvod odgovarajući pH je da ga nanesete i pratite reakciju. Ako u prvih nekoliko sekundi osjetite trnce, to je zapravo ono što bi trebali osjetiti. U slučaju da ne osjetite ništa ili osjetite crvenilo, pH je ili prenizak ili previsok.

Duboke bore ne mogu se tretirati kiselinama

U proizvodima za njegu ne postoje kiseline koje mogu smanjiti pojavu dubokih bora. Vidite li na opisu proizvoda da upravo to obećava, radije izbjegavajte taj proizvod. Kiseline vam mogu pomoći ujednačiti ten kože i smanjiti pojavu finih linija, ali ne djeluju na duboke bore.

Možete ih koristiti po cijelom tijelu

Začepljene pore i izbočine na koži, osobito one uzrokovane uraslim dlačicama mogu se smanjiti koristeći losion s kiselinama. Salicilna kiselina pomaže u rješavanju akni na leđima i zato je potrebno koristiti proizvode za tuširanje koji je sadrže.

Glikolna kiselina

Glikolna kiselina u njezi kože trebala bi vam biti prioritet. Najučinkovitija je AHA jer prodire dublje od ostalih. Možete ju koristiti za ujednačavanje tena, za uklanjanje neravnina i sitnih linija. Pomaže u obnovi kolagena.

Mliječna kiselina

Dok je glikolna kiselina dostupna samo u preparatima za njegu, mliječnu kiselinu možete dobiti tako da napravite masku koja će sadržavati mlijeko ili jogurt. U odgovarajućoj koncentraciji i pH vrijednosti, idealna je za osjetljivu kožu.

Retinoična kiselina

Za razliku od većine kiselina u njezi kože, retinoična kiselina isključivo se izdaje na recept. Vrijedna je odlaska dermatologu radi izvrsnog anti-age efekta kojeg pruža. Ako ne razmišljate o filerima ili laserskim postupcima, a želite smanjiti izgled vaših bora, s retinoičnom kiselinom nećete pogriješiti.

Oleinska i linolenska kiselina

Obično se nalaze u uljima za njegu kože. Najbolje djeluju kad su u kombinaciji. Oleinska kiselina ima anti-age efekt i pomaže u liječenju i osvježenju kože, dok linolenska pomaže u liječenju akni jer ima snažne protuupalne učinke.

Mandelinska kiselina

Jedna je od najblažih kiselina u proizvodima za njegu kože. Izvrsna je za piling, čišćenje pora te poboljšanje teksture kože lica.

Hijaluronska kiselina

Za razliku od većine proizvoda s AHA i BHA, ona nema eksfolijativni učinak, ali jako dobro hidrira kožu.

 

Korištenjem ove stranice, prihvaćate korištenje kolačića (cookies). Opširnije

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su na "dozvoljeni kolačići" kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite upotrebljavati ovu web stranicu bez mijenjanja postavki kolačića ili kliknete "Prihvati" u nastavku, pristajete na te uvjete korištenja.

Close