Znakovi i simptomi menopauze

Znakovi i simptomi menopauze

Za početak treba naglasiti da menopauza predstavlja period u životu žene kada ona više nije plodna, odnosno kada su joj prestale menstruacije. To je u stvari naziv za vrijeme u kojem žena nije imala menstruaciju 12 mjeseci.

Vrijeme prije toga koje dovodi do menopauze nazivamo perimenopauza. A dobro je znati da simptomi prijelaza iz jedne faze u drugu mogu potrajati dvije do čak deset godina.

U nastavku Vam detaljno objašnjavamo koji su znakovi i simptomi menopauze i perimenopauze.

Uzroci menopauze

Jedan od najčešćih uzročnika menopauze je životna dob. S godinama jajnici postepeno gube sposobnost proizvodnje hormona i ovuliraju. Također neke operacije i medicinski tretmani mogu izazvati menopauzu. To mogu biti zahvati uklanjanja jajnika, kemoterapija ili terapija zračenjem zdjelice.

Kada počinje menopauza?

Menopauza se još naziva i klimakterij ili klimaks. Neka prosječna dob za ulazak u menopauzu sa 51 godinom, no ona može nastupiti ranije ili kasnije. Ne postoji način da se točno predvidi kada će neka žena ući u menopauzu.

Ona se dokazuje nakon što prođe 12 mjeseci od zadnje menstruacije. Ipak, možemo reći da žene pušači u prosjeku ranije ulaze u menopauzu za razliku od žena nepušača.

Perimenopauza i njeni simptomi

Prijelaz u menopauzu naziva se perimenopauza. To označava vrijeme oko menopauze. Od početka perimenopauze do trenutka ulaska u menopauzu može proći od dvije do deset godina. Svaka žena je drugačija i neke prolaze kroz tu tranziciju brže od ostalih.

Za vrijeme perimenopauze jajnici još uvijek rade, samo se njihova funkcija s vremenom smanjuje. Dok je žena u toj fazi, ona još uvijek može zatrudnjeti jer još uvijek može ovulirati.

Simptomi perimenopauze:

• Najčešći simptom je neredovitost mjesečnice 
• Valovi vrućine
• Osjetljivost dojki
• Niži seksualni nagon
• Umor
• Vaginalna suhoća
• Curenje urina kod kašljanja ili kihanja
• Urinarna hitnost
• Promjene raspoloženja
• Problemi sa spavanjem

 

Znakovi menopauze

Isto kao i kod perimenopauze neki najučestaliji znakovi i simptomi menopauze su neredovitost menstruacije, osjećaj valova vrućine, problemi sa spavanjem, kao i promjena libida.

Većina žena iskusi promjenu menstrualnog ciklusa s približavanjem menopauze. Oni mogu postati teži ili lakši, kraći ili duži. Također se interval između ciklusa može povećati ili smanjiti. Dok je žena u fazi perimenopauze može godinama imati neredovite mjesečnice.
Ukoliko ste zabrinuti zbog promjena u menstruaciji, svakako razgovarajte sa svojim liječnikom.

Idući znak su valovi vrućine (valunzi) koji su također čest simptom menopauze. Osoba osjeća toplinu obično u predjelu oko lica i vrata. Ta vrućina može uzrokovati crvenilo kože na tim područjima, ali i na prsima, rukama ili leđima. Također, valovi mogu varirati po intenzitetu vrućine i mogu biti praćeni znojenjem.

Znakovi i simptomi menopauze

Čest simptom je i noćno znojenje gdje se osoba može buditi oblivena znojem. Valovi vrućine mogu trajati od par sekundi do čak 10 minuta, a žene ih mogu osjećati godinama prije početka menopauze. Točan uzrok tih valova nije poznat, ali se pretpostavlja da su povezani s hormonalnim i biokemijskim promjenama uzrokovanim smanjenjem razine estrogena. Kako bi si malo olakšali i smanjili ovaj simptom, žene se mogu oblačiti u laganije slojeve, koristiti ventilator, izbjegavati začinjenu hranu te se preporuča da kontroliraju stres i redovito vježbaju.

Nadalje, dosta žena ima i probleme sa spavanjem koji su povezani s menopauzom. Ta nesanica također može biti uzrokovana noćnim znojenjem koje može uvelike otežati spavanje.

Spomenuli smo i da jedan od simptoma može biti i promjena libida odnosno seksualnog nagona. Ženama se u trajanju procesa prelaska u menopauzu smanjuje razina hormona estrogena što može uzrokovati suhoću rodnice te to može dovesti do bolnog snošaja. Važno je naglasiti da su žene, iako im plodnost prestaje u menopauzi, i dalje osjetljive na spolno prenosive bolesti pa je siguran seks i dalje vrlo bitan.

Liječenje simptoma menopauze

U ublažavanju problematičnih simptoma menopauze ženama može pomoći hormonska terapija. Primjena niske doze oralnih kontracepcijskih pilula može pomoći kod nepravilnih menstruacija i kod ublažavanja valova vrućine.

Drugi tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma uključuju lijekove za krvni tlak, lijekove protiv napadaja i antidepresive. Bitno je naglasiti da hormonska terapija nije bez rizika te da dugotrajna primjena može povećati rizik od srčanog i moždanog udara. U svakom slučaju, ukoliko razmatrate korištenje ove terapije, posavjetujte se s liječnikom i utvrdite rizike i nuspojave, ali i prednosti takvog liječenja.

Ulazak u menopauzu simbolizira ulazak u drugu fazu života žene. To vrijeme treba iskoristiti istražujući izvore koji donose užitak i radost. Naši savjeti su da jedete zdravo, vježbate redovito i ispunite se pozitivnim mislima. Na menopauzu počnite gledati kao na vrijeme za slavlje nove faze života, a ne za tugovanje za izgubljenom mladošću.

POVEZANO: Prehrana u menopauzi: Što se preporučuje?