Zašto su predtinejdžeri posebno osjetljivi na društvene medije

predtinejdžeri posebno osjetljivi

Kada pišemo da su predtinejdžeri posebno osjetljivi na društvene medije obuhvaćamo razdoblje počevši od dobi od oko 10 godina. Tada dječji mozgovi prolaze temeljnu promjenu koja ih potiče da traže “društvene nagrade”. Što uključujuće pažnju i odobravanje svojih vršnjaka.

Platforme poput Instagrama, YouTubea, TikToka i Snapchata pružile su ključne prilike djeci za interakciju koje su normalan dio razvoja. No, također se sve više povezuju s problemima mentalnog zdravlja. Što se najviše odnosi na anksioznost, simptome depresije i probleme sa slikom tijela.

 

Zašto su predtinejdžeri posebno osjetljivi?

Između 10. i 12. godine, promjene u mozgu čine da društvene nagrade – komplimenti za novu frizuru, smijeh kolega – počinju biti puno važnije. Konkretno, receptori za “hormone sreće” oksitocin i dopamin množe se u dijelu mozga koji se zove ventralni striatum. Čime su predtinejdžeri posebno osjetljivima na pozornost i divljenje drugih.

Odmah pored striatuma nalazi se ventralni pallidum, područje mozga ključno za motiviranje djelovanja. Ove strukture su stariji su dijelovi mozga koji pokreću instinktivna ponašanja.

 

 

U odrasloj dobi korištenje društvenih medija također je povezano s aktivacijom moždanih centara za nagrađivanje, ali dvije ključne razlike mogu umanjiti štetu. Prvo, odrasli obično imaju fiksni osjećaj sebe koji se manje oslanja na povratne informacije od vršnjaka. Drugo, odrasli imaju zreliji prefrontalni korteks, područje koje može pomoći u reguliranju emocionalnih odgovora na društvene nagrade.

Dio onoga što internetske interakcije čini toliko različitima od onih osobnih je njihova stalna — i često javna — priroda.

Daljnja istraživanja pokazuju kako se ta biološka ranjivost odražava na živote djece i tinejdžera. Mlađi korisnici društvenih medija imaju veću vjerojatnost da će imati problema sa slikom tijela nego stariji. A djeca koja koriste Instagram ili Snapchat prije 11. godine izložena su većem riziku od internetskog uznemiravanja.

POVEZANO: Koji su prirodni lijekovi za depresiju?