Vrući izvori Pamukkale, jedno od najboljih iskustava u Turskoj

 

 

Pamukkale, na turskom znači “Pamučni dvorac” ili “Tvrđava od pamuka”. Ovo neobično  mjesto sa snježno bijelim stalaktitima, toplim izvorima i terasama karbonatnih minerala nalazi se provinciji Denizli u jugozapadnoj Turskoj. 

Kako bi sedreni bili bijeli, po njima je bilo zabranjeno hodati, ali po nekima je moguće hodati i bos. Svima koji putuju u Tursku predlažemo da ga posjetiti što prije jer bi u narednim godinama mogao nestati.

Kako je nastao Pamukkale?

Pamukkale se nalazi iznad linije rasjeda koja stvara česte potrese. Pukotine u zemlji nastale potresima omogućuju termalnim vodama da dopru do površine i nastanu topli izvori.

U području koje čini sedrene terase Pamukkalea nalazi se 17 toplih izvora koji talože kalcij preko terasa dok voda curi preko litica ispod. S vremenom se voda suši, a kalcij se skameni, ostavljajući savršenu bijelu boju. Tisuće godina naslaga kalcija daje nevjerojatne bazene od travertina koje vidite danas!

Kada je najbolje vrijeme za posjet?

Mnogi će reći da je najbolje vrijeme za posjet Pamukkaleu izlazak sunca. Što je istina ako pokušavate izbjeći gužvu. Međutim ako želite dobru sliku potrebno je da sunce bude više na nebu, da biste dobili nevjerojatne boje i refleksije po kojima su poznati bazeni Pamukkalea. Dakle, kada sunce zađe, to je kada se u bazenima reflektiraju apsolutno nevjerojatne boje. Zalasci sunca u Pamukkaleu su čarobni.

 

Pogled na nebo zalaska sunca koji se odražava na netaknute bazene zaista je jedno od najboljih iskustava u Turskoj.

Zanimljiva povijest

pamukkale

Nekada je unutar hrama postojao ekskluzivni termalni bazen i to je bio dar Kleopatri od Marka Antonija. U svakom slučaju – hram je uništen u potresu, a ruševine su pale u bazen i tu su i danas!

Ukoliko se odlučite na put u Tursku i posjetiti  Pamukkale predlažemo da u potpunosti iskoristite sve prednosti i posjetite i Hierapolis i sam grad Pamukkale. Hierapolis je važan dio Pamukkaleove magije. Možete ga posjetite bez dodatnih troškova, i vrijedno je za vidjeti. Hierapolis je bio lječilište koje su koristile najvažnije civilizacije koje su vladale ovim dijelom Turske.

Osim toga predlažemo kada ste tamo da odete i na vožnju balonom na vrući zrak uz izlazak sunca preko sedrenih terasa. Idite paraglidingom kako biste izbjegli gužvu.
Te posjetite i izvore crvene vode Karahayit, drevni grad Laodiceju ali svratite i do ruševina Afrodizije.

 

POVEZANO: Otok Socotra: Na kojem smo planetu?