Velika Plava Rupa : Misterij Belizea

Velika Plava Rupa

Velika Plava Rupa, na eng. Great Blue Hole, je velika podvodna rupa na obali Belizea i jedinstveno mjesto za posjetiti. A pogotovo vidjeti je s visine jednostavno je nestvarno!

Dio je koraljnog grebena dugog 282 kilometara koji se sastoji se od tisuća sićušnih koraljnih otočića, poznatih kao cay. Obraslih uglavnom kokosovim palmama, mangrovim drvetom i močvarama, cayevi svake godine privlače tisuće turista, osobito ronioce, plivače i ljubitelje podvodnog ribolova koji uživaju u čistim vodama.

Koraljni greben Belizea je vitalno ribolovno područje i najveće turističko odredište Belizea i svake godine posjeti ga oko 260.000 ronioca iz cijeloga svijeta. Međutim nažalost slovi i za mjesto s najvećim brojem smrtnih slučajeva ronilaca na svijetu.

 

Kako je nastala?

Velika Plava Rupa

Velika Plava Rupa nekada davno bila je kopno, no potopljena je prije oko 10.000 godina na kraju posljednjeg ledenog doba. Ovaj vapnenački špiljski sustav nastao je kada je razina mora bila znatno niža. Kako se razina oceana počela povećavati, špilja je potopljena, a krov se urušio. Na samom dnu rupe nema života, osim tu i tamo koje školjke i raka pustinjaka koji su upali u rupu i ugušili se, jer doslovno na dnu nema kisika.

Obalne špilje slične formacije dobro su poznate u Belizeu i na poluotoku Yucatán, gdje su poznate kao cenote. Za razliku od kopnenih cenota koji se često povezuju sa sustavima podvodnih špilja, postoji malo dokaza o horizontalnom razvoju u Plavoj rupi.

Velika Plava Rupa

Kružnog je oblika i promjera preko 300 metara, s dubinom više od 125 metara, i udaljena je svega 100 km od kopna i grada Belize City. Obično su jednodnevni izleti u Veliku plavu rupu, koja otvorena je za kupanje od svibnja do rujna ali se naplaćuje cjelodnevni izleti iz obalnih turističkih zajednica u Belizeu.

 

Belize

Belize je mala srednjoamerička država na obali Karipskog mora sa ukupnim stanovništvom manjim od 300 tisuća ljudi. Ujedno je i najrjeđe je naseljena država Srednje Amerike. Belize graniči s Meksikom na sjeveru i Gvatemalom na zapadu i jugu.

U Belizeu se razvila civilizacija Maja još oko 1500 g. prije Krista. A prvi Europljani došli su početkom 16. stoljeća. Nakon razdoblja piratstva Belize postaje kolonijom Ujedinjenog Kraljevstva sve do 1981. Kada je stekao neovisnost, a u etničkom i kulturnom pogledu ima više zajedničkog s Karibima nego sa zemljama kopnenog dijela Srednje Amerike.

POVEZANO: Vrući izvori Pamukkale, jedno od najboljih iskustava u Turskoj