Uobičajeni simptomi depresije

simptomi depresije

Iako se razlikuje od osobe do osobe, ali postoje neki uobičajeni znakovi i simptomi depresije. Važno je upamtiti da ti simptomi mogu biti dio normalnih životnih padova. Ali što više simptoma imate, šti su jači i što dulje traju — to je vjerojatnije da imate posla s depresijom.

Depresija je više od samo tuge kao odgovor na životne probleme i neuspjehe. Ona mijenja način na koji razmišljate, kako se osjećate i funkcionirate u svakodnevnim aktivnostima.

Uzroci depresije

Istraživanja pokazuju da depresija ne proizlazi iz prevelikog ili premalog unosa određenih kemikalija u mozgu. Umjesto toga, postoji mnogo mogućih uzroka depresije, uključujući pogrešnu regulaciju raspoloženja od strane mozga, genetsku ranjivost i stresne životne događaje.

Uobičajeni simptomi depresije:

 1. Kontinuirano tužno, tjeskobno ili “prazno” raspoloženje.
 2. Promjene spavanja ili nesanica. Osobito buđenje u ranim jutarnjim satima, ili prekomjerno spavanje.
 3. Ljutnja ili razdražljivost. Osjećaj uznemirenosti ili nemira. Razina tolerancije vam je niska. Imate kratke živce i sve i svatko vam ide na živce.
 4. Osjećaj bespomoćnosti i beznađa. Imate osjećaj da ništa neće biti bolje i da ništa ne možete učiniti da poboljšate svoju situaciju.
 5. Jaki osjećaji bezvrijednosti ili krivnje. Oštro kritizirate sebe zbog svih mana i pogrešaka.
 6. Promjene apetita ili težine. Značajan gubitak težine ili povećanje težine. Promjena više od pet % tjelesne težine u 30 dana.
 7. Gubitak interesa za dnevne aktivnosti. Više vam nije stalo do nekadašnjih hobija, seksa ili  zabave. Izgubili ste sposobnost osjećanja radosti i zadovoljstva.
 8. Gubitak energije. Osjećaj umora, tromosti i fizičke iscrpljenosti. Cijelo tijelo može vam se činiti teškim, a čak su i mali zadaci iscrpljujući ili vam treba više vremena.
 9. Razmišljanje o samoozljeđivanju.
 10. Problemi s koncentracijom. Problemi s fokusiranjem, donošenjem odluka ili pamćenjem stvari.
 11. Bezobzirno ponašanje. Sudjelujete u eskapističkom ponašanju kao što je zlouporaba supstanci, kompulzivno kockanje , nesmotrena vožnja ili opasni sportovi.
 12. Neobjašnjivi bolovi. Povećanje fizičkih tegoba kao što su glavobolje, bolovi u leđima, bolovi u mišićima i bolovi u trbuhu.
 13. Zanemarivanje svog osobnog izgleda.
 14. Plačete više nego obično. Plačljivost je često povezana s depresijom i tjeskobom.

Je li to depresija ili bipolarni poremećaj?

Jako slično depresiji može biti i  bipolarni poremećaj, pa se često zanemaruje i pogrešno dijagnosticira. To može biti ozbiljan problem jer uzimanje antidepresiva za bipolarni poremećaj zapravo može pogoršati stanje.

Ako ste ikada prošli kroz faze u kojima ste iskusili pretjerani osjećaj euforije, smanjenu potrebu za snom, užurbane misli i impulzivno ponašanje, razmislite o procjeni bipolarnog poremećaja.

 

Kako se simptomi depresije razlikuju ovisno o spolu

Depresija se često razlikuje ovisno o dobi i spolu, a simptomi se razlikuju kod muškaraca i žena, odnosno kod mladih i starijih osoba.

Simptomi depresije kod muškaraca

Manje je vjerojatno da će depresivni muškarci priznati osjećaje samoprijezira i beznađa. Umjesto toga, skloni su ponašati se i osjećati:

 • umor,
 • razdražljivost,
 • problemi sa spavanjem,
 • gubitak interesa za posao i hobije,
 • ljutnju, agresiju,
 • nepromišljeno ponašanje,
 • zlouporaba supstanci.

 

simptomi depresijeSimptomi depresije kod žena

 • izraženi osjećaji krivnje,
 • prekomjerno spavanje,
 • prejedanje i debljanje.
 • na depresiju kod žena utječu i hormonski čimbenici tijekom menstruacije, trudnoće i menopauze,
 • postporođajna depresija pogađa do 1 od 7 žena nakon poroda.

POVEZANO: Moodfit: Besplatna aplikacija koja pomaže u rješavanju negativnih emocija