Učinak lavande na kožu

Iako lavandu nije potrebno posebno opisivati jer će se svi odmah sjetiti njenog opojnog mirisa, dobrobiti lavandinog ulja za kožu, kosu i nokte nisu široko poznate.

Preparati koji sadrže lavandu se najčešće rade od suhog cvijeća i esencijalnih ulja lavande, a dostupni su u obliku sapuna, čaja, eteričnih ulja, losiona, tinktura, soli za kupanje i esencija.

Vrste lavande

Dvije vrste lavande su najpoznatije: širokolisna lavanda (Lavandula latifolia) i prava lavanda (Lavandula angustifolia), a obje imaju terapeutsku vrijednost.

Širokolisna lavanda ima široko lišće i veći sadržaj 1,8-cineola (koji se naziva i eukaliptol) koji je vrijedna komponenta u aromaterapiji te kamfor, što je čini manje ugodnog mirisa.  Širokolisna lavanda proizvodi i do tri puta više eteričnog ulja od prave lavande.

Prava ili francuska lavanda ima uže listove, male tamne cvjetove i ugodnijeg je i intenzivnijeg mirisa.

Blagotvorni učinci lavandinog ulja na koži

1. Pomaže u borbi protiv akni

Upotreba ulja od lavande za liječenje akni i ožiljaka od akni je postala popularna zbog protuupalnog djelovanja ulja koje ublažava upalne akne te zbog antiseptičkog djelovanja na bakterije koje uzrokuju akne. Zahvaljujući hlapljivim sastojcima u ulju lavande, ono ima blago adstrigentno djelovanje i pomaže u čišćenju začepljenih pora, što je jedan od uzročnika nastanka akni.

Ulje lavande koristite u dogovoru s liječnikom.

2. Detoksikacija kože

Ako živite u gradu, vaša koža je svakodnevno izložena zagađivačima koji narušavaju njeno zdravlje, od sitnih čestica, ispušnih plinova do smoga.

Lavanda sadrži snažne antioksidanse koji pomažu u borbi protiv onečiščivača kože, a djeluje i antiseptički pa pomaže spriječiti razmnožavanje bakterija na koži.

3. Pomaže oporavku mišića

Dugi dan na poslu ili naporan trening? Možda i oboje. Ništa ne pomaže bolje od dobre masaže, posebno ako je u kombinaciji s esencijalnim uljem lavande. Ako masaža trenutno nije opcija, dodajte sol za kupanje s lavandom u kupku i opustite se. Ako niti to nije opcija, namakanje nogu u toploj vodi u koju ste dodali lavandu osvježit će umorna stopala i pomoći vam da se opustite.

Blogerica Zoe isprobala je mirisnu kupku s lavandom kako bi se opustila od napornog tjedna. Pročitajte njezine dojmove ovdje.

4. Tonira kožu

Lavanda tonira i čini vašu kožu čvrstom, jer potiče cirkulaciju, što rezultira adekvatnom opskrbom stanica kisika. To pomaže u održavanju zdravih stanica i poticanju njihovog procesa obnove. Tonik od lavande možete napraviti i kod kuće – zavrijete 100 ml vode i u njoj potopite suhe pupoljke lavande. Ostavite da odstoji nekoliko sati i potom spremite u hladnjak.