Top 10 najstarijih zemalja na svijetu

 

najstarijih zemalja na svijetu

Prvi korak u određivanju najstarijih zemalja na svijetu, odnosno država je točno definiranje onoga što se kvalificira kao država.

Rani gradovi-države kao što su Ur, Uruk, Atena, Rim i Chichen Itza bili su nevjerojatno moćni i utjecajni u svoje vrijeme, ali nisu bili države kakvima bismo ih danas smatrali. Slično tome, prostrana carstva koja su često osvajala i povezivala te gradove-države, poput Rimskog carstva u Europi i dinastije Han u Aziji, ne bi se smatrala državama. Međutim, države se mogu roditi iz razbijenih ostataka propalog carstva.

Iako u modernom dobu postoji nekoliko carstava, nove zemlje još uvijek nastaju. To se obično događa kada se teritorij odvoji od postojeće zemlje. Kao kada se raspala Jugoslavija i Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika (SSSR).

Izazov određivanja nacionalnih rođendana

Utvrđivanje starosti zemlje nije uvijek jednostavan zadatak. Osobito kod starijih zemalja, može biti teško odrediti trenutak u povijesti kada je država službeno započela.

Egipat je izvrstan primjer. Je li država nastala 1922. godine, kada ju je Ujedinjeno Kraljevstvo priznalo kao neovisnu državu? Ili je to počelo 969. godine, kada je Fatimidski kalifat osvojio to područje i osnovao glavni grad Kairo? Možda je to bilo 3100. godine prije Krista, kada je prvi faraon ujedinio gornji i donji Egipat, stvarajući Prvu dinastiju? Lako bi se mogao argumentirati bilo koji od ovih datuma, kao i nekoliko drugih.

Slično tome, zemlja koju poznajemo kao Kina rodno je mjesto jedne od najstarijih civilizacija na Zemlji. S ranim dokazima o pisanju koji datiraju iz 7000. godine prije nove ere i pisanim zapisima velikih vlada već 2070. godine prije nove ere. Međutim, rana povijest Kine niz je dinastija u kojima bi jedan vojskovođa ili kraljevstvo osvojili regiju, a zatim bi ih drugi osvojili , pri čemu se regija često raspadala na manja kraljevstva između. Kao takve, vladajuća vlada i geografske granice Kine bile su u stanju stalnih promjena tisućama godina. Zbog toga bi mnogi povjesničari rekli da je država koju zovemo Kina rođena tek 1911.-1912., kada je posljednju feudalnu dinastiju zamijenila moderna republika — zapravo, neki bi datum pomaknuli do 1949., kada su Kinezi Građanski rat je završio i Kina je postala komunistička “Demokratska Republika Kina”, kakvu danas poznajemo.

Ostale zemlje s vrlo ranim dokazima modernog stanovanja uključuju Grčku , koju je naseljavala napredna civilizacija oko 4000 godina. I čiji je grad Atena bio prvi u svijetu za koji se zna da je usvojio demokratski sustav. I Indiju, čija je prva civilizacija započela otprilike prije 10 000 godina.

Čak i mlađe zemlje mogu predstavljati zbunjujući slučaj. Na primjer, službeni rođendan Sjedinjenih Država je 4. srpnja 1776., dan kada je 13 izvornih kolonija proglasilo svoju neovisnost od Velike Britanije. Ali vjerojatno je moglo biti kada su prvi američki domoroci migrirali iz Azije tisućama godina ranije; kada se Kolumbo iskrcao 1492.; kada su 1620. stigli prvi hodočasnici; ili 3. rujna 1783., kada je službeno završio Američki rat za neovisnost i kada je Velika Britanija službeno priznala neovisnost SAD-a.

Zbog složenih scenarija kao što su ovi, svaki popis najstarijih zemalja značajno se mijenja ovisno o tome kako netko definira rođenje zemlje. Na primjer, ako početak zemlje smatramo datumom s najranijim poznatim dokazom o organiziranoj vlasti, popis izgleda ovako:

Top 10 najstarijih zemalja na svijetu (prema datumu najranije poznate organizirane vlade)

 1. Iran – 3200 godina prije Krista
 2. Egipat – 3100 godina prije Krista
 3. Vijetnam – 2879. pr. Kr
 4. Armenija – 2492. pr. Kr
 5. Sjeverna Koreja – 2333. pr. Kr.
 6. Kina – 2070. pr. Kr
 7. Indija – 2000 godina prije Krista
 8. Gruzija – 1300 godina prije Krista
 9. Izrael – 1300 godina prije Krista
 10. Sudan – 1070. pr. Kr

Top 10 najstarijih zemalja na svijetu (prema datumu samosuverenosti)

 1. Japan – 660 godina prije Krista
 2. Kina – 221. pr. Kr
 3. San Marino – 301 CE
 4. Francuska – 843
 5. Austrija – 976
 6. Danska – 10. stoljeće
 7. Mađarska – 1001
 8. Portugal – 1143
 9. Mongolija – 1206
 10. Tajland – 1238

Nekoliko najstarijih gradova na svijetu kontinuirano je naseljeno tisućama godina. Vjeruje se da je Damask u Siriji star čak 10.000 godina prije Krista. Ostali dokazivo drevni gradovi uključuju Jerihon, Zapadna obala (9000. pr. Kr.); Plovdiv, Bugarska (7000 pr. Kr.); i Susa, Iran (7000 pr. Kr.)

Izvor: https://worldpopulationreview.com/country-rankings/oldest-countries

POVEZANO: Što je kamen iz Rosette i zašto je važan?