Sushi – Što je zdravo a što bi trebali izbjegavati?

sushi

Što je sushi?

Sushi je tradicionalno japansko jelo koje je počelo postajati sve popularnije u SAD-u nakon drugog svjetskog rata sredinom 60-tih kada se Japan ponovno otvorio za internacionalno tržište. Iz SAD-a trend se proširio i u Europu.

Suhi postiže veliku popularnost zbog svog okusa i kombinacija okusa, kao i egzotike u načinu prehrane (štapići). Sastoji se od kuhane riže začinjene octom koja se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Izgleda poput malih kuglica zamotane riže uz pomoć listova crvene alge (nori) unutar koje se nalazi povrće i/ili sirova riba, rakovi.

 

Prednosti sushija

Često sadržaj sushija posjeduje omega-3 i proteine zbog namirnica poput tune i lososa. Mnoge sushi rolice također sadrže krastavac, avokado, i đumbir. A također uključuju i sva tri makronutrijenta – ugljikohidrate, masti i proteine ​​– dajući vašem tijelu u jednom obroku sve potrebno.

Sushi je također često popraćen cjelovitom biljnom hranom bogatom hranjivim tvarima koja promiču zdravlje, kao što su edamame, salata, morske alge, tempeh, tofu, miso i povrće kuhano na pari.

Međutim koliko je sushi zdrav ovisi o konkretnom jelu i vrsti koju ste odabrali jesti. Također ako jedete vani, bitno je i kakav je restoran.

 

Vrste sushija

  • Sashimi

sushi sashimi

  • Nigiri Sushi
  • Maki
  • Temaki (Sushi Burrito)
  • Chirashi
  • Uramaki (iako nije originalno Japansko jelo, nego je kreirano je u LA-u, SAD, najpopularnija je vrsta na Zapadu)

 

Savjeti za zdraviji sushi

 

Izbjegavajte previše tempure

Tipična porcija tempure od povrća može imati gotovo 1600 kalorija, a 60 posto toga dolazi iz ulja koje povrće apsorbira. Smanjite svoju porciju naručivanjem tanjura koji ćete podijeliti s grupom prijatelja. Ograničite i katsu i agemono jela. Oni su također prženi i stoga imaju više masti i kalorija.

 

sushi

Umjereno koristite soja umak

Vjerojatno volite “kupati” svoj sushi u umaku od soje. Ali, nažalost, ovaj voljeni začin može upakirati veliku količinu natrija. Jedna žlica umaka od soje može sadržavati do 1024 miligrama natrija. Kako biste izbjegli nadutost trbuha, probajte sojin umak s niskim udjelom natrija, ili se ograničite na jedno malo ulijevanje iz boce.

 

Odlučite se za ribu s nižim sadržajem žive

Postoji i potencijalni rizik od konzumiranja previše žive ako često jedete puno sushija — ali ovisi o tome što naručite. Možete upravljati svojim rizikom tako da rjeđe jedete veće, dugovječne ribe poput sabljarke, morskog psa, velikooke tune i kraljevske skuše. Umjesto toga, odaberite manji plijen kao što su losos, škampi i bakalar. Trudnice bi posebno trebale izbjegavati sirovu ribu i ribu bogatu živom.

 

Pazite na veličinu porcije

Šest do osam komada rolice od lososa i avokada ima oko 300 kalorija, stoga je bitno i pripaziti koliko rolica pojedete. Kalorije možete smanjiti tako da naručite porciju sashimija. Ili juhe, salate ili bilo koje niskokalorično jelo od povrća koje će vas također zasititi.

 

Koristite smeđu rižu

Ukoliko radite sushi kod kuće pokušajte bijelu rižu zamijeniti smeđom. Smeđa riža je bolja opcija jer ima više vlakana i hranjivih tvari. Istraživači na Harvard School of Public Health otkrili su da su oni koji su jeli smeđu rižu dva puta tjedno imali manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Dok su oni koji su jeli bijelu rižu povećali rizik.

Ukoliko jedete u restoranu možete ih probati zamoliti da Vam pripreme rolice od smeđe riže ukoliko ih nema u ponudi.

 

Jedite u sushi restoranima kojima vjerujete

Konzumiranje sirove ribe može dovesti do potencijalnih zdravstvenih rizika, uključujući trovanje hranom bakterijama kao što su Salmonella i Vibrio vulnificus. Komercijalno zamrzavanje sirove ribe uništava većinu parazita. Ali svejedno svatko tko jede sushi trebao bi naručivati ​​samo iz pouzdanih ili renomiranih restorana.

POVEZANO: Jeli veganska prehrana zdrava?