Što treba znati o europskom rekordnom toplinskom valu?

toplinskom valu

O toplinskom valu u Europi već sad možemo reći da je oborio desetke rekorda. Primjerice toplina u Velikoj Britaniji dosegla je po prvi puta 40 stupnjeva celzija. Dnevni i mjesečni rekordi se i bilježe i u mnogim drugim mjestima diljem zapadne Europe.

Iza toplinskog vala bjesni i veliki broj požara. Trenutno ih je zabilježeno preko 1500 diljem Europe. Primjerice samo u Francuskoj je 25.000 ljudi prisiljeno ostaviti svoj dom. A znamo kako je i teško našim susjedima u Sloveniji.

Također gotovo pola EU je pod upozorenjem od suše. Neke rijeke i jezera se isušuju.  Najdulja rijeka u Italiji, Po, je čak 7 metara ispod svoje normalne razine. U pet od osam sjevernih regija Italije je pod izvanrednim stanjem.

Visoka vrućina gura europski energetski sustav do svojih limita. A stručnjaci tvrde da su visoke vrućine rezultat klimatskih promjena.

Globalno zatopljenje vrućine čini težima i većima, kao i sve češćima. Promjene u mlaznoj struji, brzoj zračnoj struji koja teče od zapada prema istoku, također igra veliku ulogu.

Čak je tisuće Europljana umrlo od uzroke povezanih s toplinom ovo ljeto. Stoga je krajnje vrijeme da ozbiljno shvatimo klimatske promjene i sami počnemo raditi promjene.

 

Izvor: What To Know About Europe’s Record-Breaking Heatwave | World Economic Forum (weforum.org)

POVEZANO: Brzi vlak između Parisa i Berlina: Ubuduće samo 7 sati vožnje udaljeni!