Što je stvarno važno pri odabiru tenisica, prema mišljenju stručnjaka

Ne tako davno, ljudi su posjedovali jedan generički par tenisica za teretanu, koje su koristili za sve sportove i aktivnosti. Ti su dani davno prošli. No, je li zaista potrebno imati ormar pun tenisica ili je sve samo marketinška pompa?

Sve aktivnosti i sportovi zahtijevaju oprez pri odabiru specifičnih tenisica“, rekao je dr. Bradley Schaeffer, podijatar i kirurg za stopala i gležnjeve u New York City’s Sole Podiatry. “Morate pružiti odgovarajuću podršku kako biste izbjegli stvaranje ili pogoršanje stanja kao što su čukljevi, čekićari, plantarni fasciitis i urasli nokti.”

Vježbanje u odgovarajućoj obući također pomaže u izbjegavanju ozljeda od prekomjernog rada, rekla je dr. Nelya Lobkova, kirurška podijatrica iz tvrtke Step Up Footcare u New Yorku. “Posebno je važno za početnike ili prosječne sudionike, koji su skloniji nepravilnoj formi.”

Trčanje, košarka, odbojka, planinarenje i tenis neke su od aktivnosti za koje je bitno imati specifičnu sportsku obuću. Pogotovo ako ste ozbiljniji sportaš koji želi maksimizirati svoju izvedbu, rekao je dr. Damian Roussel, podijatar i kirurg stopala i gležnja u Centru za naprednu ortopediju u Fredericku, Maryland.

tenisica

Trčanje

Budući da trčanje uključuje ponavljajuće kretanje prema naprijed, dobra tenisica za trčanje bit će lagana s fleksibilnim vanjskim potplatom. Koji pomaže u održavanju kretanja stopala dok apsorbira udarac stopala pri udaru o tlo.

Planinarenje

Potrebne su tenisice koje imaju dublje šare od tenisica za trčanje kako bi se povećala trakcija na neravnim i prirodnim površinama. A često dolaze s višim gornjištem kako bi se osigurala stabilnost gležnja.

Odbojka

Kao i mnoge tenisice za teren, pružaju potporu za kretanje u svim smjerovima, plus amortizaciju za skakanje koje se često događa.

Savjeti kada idete kupiti tenisice

Prema American Podiatric Medical Association trebate kupiti obuću specifičnu za sport samo ako sudjelujete u određenoj aktivnosti više od dva puta tjedno.

S toliko mnogo marki na tržištu, kako znati koja je najbolja tenisica za vas? Općenito, to je ona koja najbolje pristaje vašem jedinstveno oblikovanom stopalu.

Prvo kada idete u shopping, znajte za koju ih namjeru kupujete i koliko često ih planirate koristiti kako bi znali koji tip tenisica želite kupiti. A u kupovinu tenisica idite nakon vježbanja ili na kraju dana, kada su vam noge malo natečene.

Kada isprobavate provjerite jeste li isprobali i desnu i lijevu cipelu, noseći čarape koje inače koristite za bavljenje sportom.

Potpetica bi trebala držati vašu petu na mjestu kako ne bi došlo do klizanja. A između vašeg najduljeg prsta i vrha cipele mora biti najmanje 1,27 centimetara prostora.

Također biste trebali moći lako mrdati nožnim prstima u predjelu prstiju; nikada se ne bi smjeli osjećati stegnuto.

Kada mijenjati tenisice?

Ponekad tenisice izgledaju dobro, čak i kada su iznošene. Dakle, još jedan način da ih pratite su kilometraža i vrijeme. Tenisice za trčanje i hodanje treba zamijeniti nakon 485 do 805 kilometara korištenja. A tenisice za košarku nakon 45 do 50 sati igre.

tenisica

Za aerobik ili tenis, zamijenite obuću kada pokazuju znakove neravnina na ravnoj površini ili kada pokazuju primjetne nabore.
Planirajte zamijeniti ostale sportske cipele svakih šest mjeseci ako ih koristite većinu dana, kažu stručnjaci iz Američkog vijeća za tjelovježbu. Međutim, ako vježbate samo nekoliko puta tjedno, možda ćete ih moći zadržati godinu dana.

Konačno, ne nosite svoju sportsku obuću po gradu. Nisu namijenjeni za tu svrhu, a povremena uporaba će ih jednostavno prije istrošiti.
Stopala su naš temelj, rekao je Schaeffer. “Moramo ih zaštititi i podržati kako bi aktivnost ostala redoviti dio naših života.”

Izvor: https://edition.cnn.com/2022/06/17/health/how-to-choose-athletic-shoes-wellness/index.html

POVEZANO: Je li u dobro vježbati prije doručka?