Što je dermaplaning?

ljetne rutine šminkanja

Dermaplaning je postupak kojim se vaša koža ljušti i uklanja prljavština. Razlikuje se od dermoabrazije, gdje kozmetičar koristi rotirajuću četku velike brzine za piling kože.

Kod dermaplaninga koristi se skalpel ili alat koji se zove dermatom. Kozmetičar pomiče dermatom, koji izgleda kao električni brijač, naprijed-natrag kako bi ostrugao gornji sloj mrtve kože.

Prednosti

Piling i uklanjanje dlačica mogu vašu kožu učiniti svjetlijom i glatkom. Tretman može omekšati fine linije i bore te ublažiti hiperpigmentaciju ili neujednačenu boju kože. Također se koristi za liječenje dubokih ožiljaka od akni. Koliko dobro djeluje ovisi o vašem tipu kože, tonu i povijesti bolesti.

Rizici i nuspojave

Većina ljudi ima malo ili nimalo iritacije ili reakcije.

Uobičajene nuspojave uključuju akne, rizik od infekcije, crvenilo ili promjenu boje te iritaciju. Postupak utječe samo na gornje slojeve vaše kože, stoga nije tako učinkovit kao intenzivniji tretmani pilinga.

Dermaplaning se ne preporučuje ako imate upalna stanja kože kao što su:

Akne
Rosacea
Psorijaza
Ekcem
Opekline od sunca

Ako uzimate izotretinoin , lijek na recept koji se koristi za liječenje teških akni, trebali biste pričekati 6 mjeseci nakon što ga prestanete uzimati da biste isprobali dermaplaning.

 

Dermaplaning

Rastu li dlačice gušće nakon dermaplaninga?

Dermaplaning lica najčešće je poznat po uklanjanju tog neuglednog sloja dlačica, ali ne izaziva ponovni rast gušćih ili tamnijih dlačica (unatoč glasinama).

Gdje se može napraviti dermaplaning?

Najbolje je otići ovlaštenom kozmetičaru ako razmišljate o pokušaju dermaplaninga.

Također kompleti i alati “uradi sam” dostupni su na internetu i u ljekarnama.

Možete li sami napraviti dermaplaning?

Izvorno postupak u ordinaciji, dermaplaning je sada prilagođen tako da bude siguran za kućnu upotrebu. Oprema uključuje kirurški skalpel, koji se primjenjuje stalnim pritiskom kako bi se uklonili slojevi mrtvih stanica kože i dlačice. Budući da koristite vrlo oštru oštricu, možete se porezati na koži kada je stružete. To može dovesti do infekcije ili drugih problema. Stoga je potrebno dobro razmisliti nije li ipak bolje da se prepustite stručnim osobama.

Također najbolje je izbjegavati piling kože tri dana prije. Također biste trebali izbjegavati izravnu sunčevu svjetlost ili sunčanje.

Stručnjaci preporučuju korištenje kreme za sunčanje širokog spektra od najmanje SPF 30 i hidratantnu kremu nakon toga. To je zato što bi vaša koža mogla biti osjetljivija.

Dermaplaning možete raditi svaka 3 do 4 tjedna. No važno je zapamtiti da se neće riješiti svih ožiljaka od akni niti zaustaviti starenje. Zakažite pregled kod dermatologa ako ste zabrinuti za svoju kožu.

POVEZANO: Kako što dulje zadržati mladolik izgled