Sezonsko voće i povrće – od svibnja do kolovoza! Kupite ga kada je najzdravije

 

Kada kupujete sezonsko voće i povrće znači da kupujete namirnice koje sazrijevaju u to doba godine. Konzumiranje sezonskih namirnica daje više hranjivih tvari i više okusa.

Proizvodi koji nisu u sezoni rano se beru, hlade i zagrijavaju što utječe na okus. Sezonsko voće i povrće brže dolazi od farme do stola. Samim time zadržava velik dio svoje hranjivosti i okusa.

S obzirom da smo sada u svibnju odlučili smo krenuti sa ovim mjesecom na dalje, do jeseni. Osim što je zdravije jesti sezonsko voće i povrće u “njihovo vrijeme” potrebno je obratiti pažnju i na izvor od kuda kupujete.

 

Sezonsko voće i povrće

Sezonsko voće od svibnja do kolovoza

Svibanj
Jagode i trešnje
Jedna od prednosti mjeseca svibnja je predivno voće koje sazrijeva kod nas tada, a to su jagode i trešnje. Vjerojatno ste ih već zapazili u trgovinama i na tržnicama. Ukoliko ih ste ih poželjeli, sada je vrijeme da uživate u njima!
Jednako sigurno je da ih nastavite konzumirati i tokom ljeta.

Lipanj
Jagode, trešnje, višnje, lubenica, nektarine, breskve i marelice
U lipnju nam se pridružuje jednako ukusna i idealna za osvježenje i unos vode u tijelo, slavna lubenica! Toliko sočna da ju ipak onako tešku, nosimo doma. Uz ukusnu lubenicu u lipnju sazrijevaju i mnogima najdraže voće breskve i marelice, kao i za sve mrzitelje “dlačica” i nektarine. Ima li i jedno proljeće da ih netko nije kušao? Ako ste se pitali kada je sezona jabuka – odgovor je sada. Jedite ih svježe i sočne. Nešto manje zastupljena ali jednako fina u lipnju je svježa i višnja. Odlična i kao dodatak grčkom jogurtu a poznata i kao odlična namirnica u kolaču.

Sezonsko voće i povrće

Srpanj
Bobičasto voće, trešnja, višnja, šljiva, dinja, jabuka, kruška, breskva, nektarina, marelica, lubenica, grožđe

Ajme koja rapsodija okusa dolazi u srpnju! Zaista veliki izbor voća dolazi nam u ljeto. Trešnjama, višnjama i jagodama pridružuje se i ostalo bobičasto voće, idealno vrijeme za smoothie i ledenih salate. Nastavlja se sezona i breskve, marelice i nektarine, kao i jabuke a dolaze nam šljiva, grožđe, kruška i dinja koje su mnogima najdraže voće. Bilo kao međuobrok, desert, sastojak sladoleda, smoothija ili torte, u ovom djelu godine teško ćemo ih zaobići.

Kolovoz
Smokva, lješnjak, limun, jabuka, kruška, breskva, marelica, bobičasto voće, lubenica, grožđe, šljiva, dinja.
Rapsodija se nastavlja. Ova dva mjeseca, srpanj i kolovoz pun je boja, okusa i mirisa. Čak i oni koji nisu veliki ljubitelji voća doći će na svoje uz ovoliki izbor.
Uz sve navedene voćke dolaze i tri dodatne, to su limun, smokva i lješnjak. Kombinirajte ih i uživajte u njima zajedno sa ostalim sezonskim voćem i namirnicama.

 

Sezonsko povrće od svibnja do kolovoza

Svibanj
brokula, kelj, kupus, mrkva, krumpir, špinat, blitva, mahune, zelena salata, rikola, rajčica, paprika, krastavac, rotkvice, mladi luk, radič

Sva moguća “zelenjava” sada je svježa! Bilo da želite sočnu zelenu salatu, ili rikolu pomiješati sa rajčicom, paprikom ili krastavcima. Sve će biti svježe! Odličan je dodatak takvoj salati i rotkvica, mladi luk kao i radič koji su isto u svibnju spremni za konzumaciju. Na vašem tanjuru uz dobar protein sada su spremni za puni okus i ostale sočne zdrave namirnice kao brokula, kelj, kupus, mrkva, krumpir, špinat, blitva i mahune!

 

Sezonsko voće i povrće

Lipanj
patlidžan, cikla, brokula, kelj, kupus, radič, rikola, zelena salata, krastavac, rajčica, paprika, crveni luk, mrkva, krumpir, špinat, blitva, mahune, rotkvica

Tijekom lipnja sve ostaje isto kao i u svibnju. Još uvijek je sve svježe ali dolazi i super namirnica – veličanstveni patlidžan! Eksperimentirajte uz standardna jela koja pripremate i dodajte drugačiji “šmek” uz ovo odlično povrće. Međutim nije samo patildžan novost lipnja, tu su i cikla i crveni luk koji su odlična nadopuna svemu što smo proteklih mjesec dana već navikli.

Srpanj
tikvica, buča, grašak, mahune, bijeli luk, kukuruz, mrkva, zelena salata, krumpir, paprika, špinat, blitva, rajčica, crveni luk, kupus, patlidžan, cikla, smokva

Konačno svježe sada su i tikvice! Stotine recepata kako ovo iznimno niskokalorično povrće možemo koristiti u svojoj prehrani govori o samoj popularnosti. Kao i voće, tako i povrće u srpnju i kolovozu ima svoj “boom”. Kuhano, pohano, pečeno, ili sirovo svakako je dobro da bude dio našeg jelovnika.
U srpnju dodatno obogatite svoj tanjur sada svježim graškom kao i bučom.

Sezonsko voće i povrće

Kolovoz
cikla, kupus, krumpir, paprika, špinat, matovilac, buča, mahune, crveni luk, mrkva, zelena salata, blitva, rajčica, bijeli luk, kukuruz, tikvica, patlidžan

Ako niste već primijetili mi ćemo vam skrenuti pozornost na krumpir, mrkvu, zelenu salatu, kupus, blitvu i rajčicu koje nas prate još od svibnja i dalje su tu. U njima uživajte slobodno cijelo proljeće i ljeto. Sada kada znate sezonsko voće i povrće možete kvalitetnije urediti svoju prehranu i pripremite rutinu!

Povezano: Zdravi smoothie odličnog okusa! Imamo savršen recept

Izvor: Znanost