Savjeti američke akademije za dermatologiju za zdravu kosu!

pegle za kosu

Važno za zdravu kosu je upravo kako brinete o njoj. Pravilna njega može spriječiti određene vrste gubitka kose. A način na koji perete kosu i proizvodi koje koristite mogu uvelike doprinijeti održavanju glatke i sjajne kose. 

Evo jednostavnih savjeta certificiranih dermatologa koji vam mogu pomoći da kvalitetno brinete i time osigurate zdravu kosu:

1. Masnu kosu perite češće. 

Koliko često perete kosu trebalo bi se temeljiti na tome koliko masnoće vaše vlasište proizvodi. Ako vam je vlasište masno, možda ćete ga trebati prati jednom dnevno. Ako imate kemijski tretiranu kosu, vaša kosa može biti suša, pa biste je trebali rjeđe prati.

zdravu kosu

2. Koncentrirajte šampon na vlasište.

Prilikom pranja kose koncentrirajte se prvenstveno na čišćenje vlasišta, a ne na pranje cijele dužine kose. Pranje samo vaše kose može stvoriti kosu koja će letjeti, a koja će biti bez sjaja i gruba.

3. Koristite regenerator nakon svakog šamponiranja.

Osim ako ne koristite šampon “2 u 1”, koji čisti i njeguje kosu. Korištenje regeneratora može značajno poboljšati izgled oštećene ili istrošene kose. I to povećanjem sjaja, smanjenjem statičkog elektriciteta, poboljšanjem čvrstoće i pružanjem neke zaštite od štetnih UV zraka.

4. Koncentrirajte regenerator na vrhove kose.

Budući da regeneratori mogu učiniti da tanka kosa izgleda mlohavo, trebali bi se koristiti samo na vrhovima kose, a ne na tjemenu ili dužini kose.

5. Odaberite šampon i regenerator formuliran posebno za vaš tip kose. 

Na primjer, ako bojite kosu, koristite šampon namijenjen za obojenu kosu. Ako vam je kosa oštećena ili kemijski tretirana, razmislite o šamponu “2 u 1”. Bez obzira na cijenu, mnoge marke šampona i regeneratora pružaju iste prednosti.

6. Zaštitite kosu tijekom plivanja.

Zaštitite kosu od štetnih učinaka klora tako da navlažite i regenerirate kosu prije plivanja. Nosite pripijenu kapu za plivanje i koristite posebno formuliran plivački šampon i dubinski regenerator nakon plivanja kako biste nadoknadili izgubljenu vlagu.

Izvor: https://www.aad.org/public/everyday-care/hair-scalp-care/hair/healthy-hair-tips

POVEZANO: Kako što dulje zadržati mladolik izgled