Razlozi zašto odjeću za vježbanje treba nakon svakog nošenja prati

Primjerice kasno se probudite, preskočite doručak i shvatite da nemate čistu odjeću za vježbanje za odlazak u teretanu. Što radite? Preskočite pola svoje jutarnje rutine, i zgrabite jučerašnju već nošenu odjeću za teretanu za brzu reprizu.

Ako je tako onda čitajte dalje zašto svoju odjeću za vježbanje ne biste trebali nikako ponovno nositi prije pranja!

Kada je riječ o ponovnom nošenju prljave odjeće za vježbanje, vaša prva briga može biti smrad. I u pravu ste! Kada se stari znoj i kožna masnoća nakupe u opremi za vježbanje svakako osjećaj neće biti lijep.

No iako neugodan miris može biti dovoljno dobar razlog nažalost nije najgore što se može dogoditi ako ponovno nosite zaprljanu odjeću za vježbanje. Na stranu opća higijena, navlačenje opreme za vježbanje više od jednom između pranja može dovesti do nekih trajnih zdravstvenih i kožnih problema.

 

Što ako nosite korištenu neopranu odjeću za vježbanje

odjeću za vježbanje

Kada završite s vježbanjem, vaša je odjeća vjerojatno upila priličnu količinu znoja. Ali taj znoj sa sobom donosi i druge nečistoće, poput kožnog ulja i bakterija.

Kada se ponovno unesu na vašu kožu iz prljave odjeće, zarobljene bakterije mogu proliferirati, uzrokujući iritacije, osipe i izbijanje akni uzrokovanih znojem. Bakterije čak mogu uzrokovati infekcije u vašim folikulima. Pogotovo ako imate otvorene posjekotine ili ogrebotine.

U nekim slučajevima ovo trojstvo znoja, topline i bakterija također može uzrokovati stanja poput osipa od vrućine začepljenjem žlijezda znojnica ili intertrigo, oblik upale kože. A za pripadnice ljepšeg spola postoji još jedna notorna posljedica bakterijske neravnoteže: gljivične infekcije. Ponovno nošenje korištenog donjeg rublja može biti posebno opasno u prirodno vlažnim uvjetima oko genitalija, izazivajući neugodan napad bakterijske vaginoze.

 

Odjeća za vježbanje koju treba prati svaki put

odjeću za vježbanje

U idealnom svijetu, svaki komad opreme za vježbanje trebali biste oprati između treninga. Ali ako to nije izvedivo, evo kako dati prednost pranju odjeće — i koje komade pod svaku cijenu izbjegavati ponovno nositi.

Prvo se zapitajte: koliko sam se znojio u ovoj odjeći? Ako ste radili vježbe s velikim opterećenjem ili nešto što je iznimno znojilo, poput vruće joge, vaša je odjeća vjerojatno upila više nečistoća nego ako ste samo prošetali kvartom. Što je vaš trening bio znojniji, bitnije je odmah oprati svoju odjeću.

Vaše sljedeće pitanje bi trebalo biti: je li ovaj predmet dodirivao moju golu kožu? Odjeća za vježbanje poput sportskih grudnjaka, tajica ili uskih kratkih hlača i majica bez rukava često je u punom kontaktu s kožom. To im omogućuje da žedno upijaju znoj, ulja i bakterije. Kao takvi, mogu biti vrlo nehigijenski za drugo nošenje. Ako je to bilo nešto široko i slojevito poput trenirke, možda ćete imati malo više prostora.

POVEZANO: Teniska narukvica od dijamanata: Bezvremenska sofisticiranost