Odjeća koja se ne pere: Kako funkcionira?

Odjeća koja se ne pere odnosno ne mora ići u perilici nakon jednog nošenja jedan je od načina da smanjite svoje svakodnevne obaveze. A ujedno vam pomaže da se osjećate bolje u pogledu potrošnje vode. I izbjegavate prekomjerno pranje odjeće. Također prekomjerno pranje može uzrokovati blijeđenje boje i skraćuje ukupni vijek trajanja odjeće.

Tako da nije loša ideja da ubacite poneki komad odjeće koji vas može poslužiti kroz više od jednog dana nošenja. Znači ovakva odjeća koja ne samo da vam može uštedjeti nekoliko hrpa rublja, može vam olakšati i prtljagu za vaše sljedeće putovanje.

Ako ste novi u odjeći koja se ne pere” evo što trebate znati.

 

Trebate li još uvijek prati odjeću “bez pranja”?

Ukratko, da! I svakako prije pročitajte etikete sa uputom. S obzirom da je kod nekih brendova potrebno pranje hladnom vodom. A za neke druge ćete morati odjeću sušiti na zraku ili prati ručno.

Naravno ako ju koristite za treninge u kojima se jako znojite morat ćete prati svoju odjeću nešto prije nego što bi inače bilo potrebno. No, ako ih nosite za redovite svakodnevne aktivnosti ili putovanja, ne morate ih naravno prati nakon svake upotrebe.

 

Kako funkcionira odjeća koja se ne pere?

Odjeća koja se ne pere obično je dizajnirana s antimirisnim ili antibakterijskim svojstvima. Na taj način joj pomaže da ostane svježija dulje od standardnih odjevnih predmeta.

Neke robne marke, kao što su Patagonia i Lululemon koriste molekule nanosrebra kao antimikrobno sredstvo. Na taj način odjeća može izdržati i mjesecima bez pranja. Također sprječava rast bakterija na odjeći. A zauzvrat, pomažu i da se miris svede na minimum.

Međutim negativna strana je što prevelika koncentracija nanosrebra u vodama također nije idealno rješenje. Kao i ekonomska isplativost, s obzirom da su cijene zbog takve tehnologije mnogo skuplje.

Druge robne marke poput Smartwool, i Unbound Merino proizvode odjeću s prirodnim vlaknima koja upijaju mirise.

Ably Apparel koristi Filium, inovativni tretman koji štiti tkanine od mrlja, bakterija i miris. Brend Pangaia zapravo koristi tretman na bazi ulja paprene metvice kako bi istovremeno smanjio miris i rast bakterija u odjeći.

Drugim riječima, odjeća koja se ne pere radi na različite načine i imaju različite stupnjeve uspjeha.

 

Zašto kupiti odjeću koja se ne pere?

Odjeća koja se ne pere

Odjeća bez potrebe za redovitim pranjem privlačna je za ljude koji su zabrinuti za svoj osobni utjecaj na okoliš. Pranje rublja troši puno vode i energije osobito ako ju perete u vrućoj vodi.

Osim toga, naša odjeća baca mikroplastiku i mikrovlakana kada je prođemo kroz perilicu rublja, što se pojavljuje u našim oceanima. To ugrožava i životinje i ekosustav.

Korištenje odjeće bez pranja može značiti manje rublja i korištenje manje vode.

A isto tako tu je i praktičnost. Ako idete na izlete, kampiranje ili negdje gdje vam perilica rublja nije toliko dostupna korisno je imati pokoji komad odjeće koja se ne pere.

Bez obzira spremate li se za sljedeće kampiranje ili samo želite odmarati svoju košaru za rublje, možete joj dati priliku i isprobati.

Izvor: https://www.self.com/gallery/best-wash-less-clothes

POVEZANO: Kako prati teške deke?