Nova studija: Susjedstvo može utjecati na mogućnost začeća

Mjesto u kojem živite može utjecati na vašu plodnost odnosno mogućnost začeća, pokazuje nova studija.

Ekonomske razlike

Žene koje žive u ekonomski siromašnim četvrtima imaju oko 20% manje šanse da zatrudne u usporedbi s ženama iz područja s više resursa, kažu istraživači.

Ulaganja u siromašne četvrti kojima se rješavaju ekonomske razlike mogu poboljšati plodnost u tim područjima. Ispostavilo se da prije nego što se uopće začnete, možda postoje stvari koje utječu na vaše zdravlje.

Studija je koristila podatke iz tekućeg istraživačkog projekta Sveučilišta u Bostonu poznatog kao Pregnancy Study Online (PRESTO). Istraživači iz Oregona analizirali su 6356 osoba od 2013. do 2019. godine. Sudionice su bili u dobi od 21 do 45 godina i pokušavale su zatrudnjeti bez pomoći liječenja neplodnosti.

 

mogućnost začeća

Sudionice su odgovarali na pitanja o karakteristikama menstrualnog ciklusa i statusu trudnoće u online anketama svakih osam tjedana do godinu dana. Studija je dokumentirala 3725 trudnoća tijekom tog razdoblja.

Istraživači su zatim usporedili sudionike na temelju njihovog “indeksa uskraćenosti područja”, koji je mjerio socioekonomske resurse u susjedstvu.

Međutim, studija je pronašla samo vezu između prihoda u susjedstvu i razine plodnosti, a ne uzročno-posljedičnu vezu.

Većina sudionika istraživanja bili su bijelci, završili su četverogodišnje fakultetsko obrazovanje i zarađivali više od 50.000 dolara godišnje.

Koncept da vaše susjedstvo utječe na vašu plodnost nije dublje proučavan. Osim toga, svijet istraživanja neplodnosti uvelike je usredotočen na pojedinačne čimbenike.

Pristup istraživanju plodnosti sa strukturalnog stajališta mogao bi pomoći u povećanju mogućnost začeća u cjelini. S obzirom da su visoki troškovi tretmana plodnosti nisu svima tako dostupni.

Nalazi su objavljeni 30. lipnja u časopisu JAMA Network Open.

Izvor: https://medicalxpress.com/news/2022-08-neighborhood-affect-couple-odds.html

POVEZANO: Korištenje pametnih telefona moglo bi poboljšati vještine pamćenja