Napadi kibernetičke sigurnosti na poljoprivrednu proizvodnju

Međunarodni istraživači upozoravaju da napadi kibernetičke sigurnosti na poljoprivrednu proizvodnju imaju vrlo ozbiljne implikacije.

Široka upotreba pametnih tehnologija podiže globalnu poljoprivrednu proizvodnju. Pametni senzori i sustavi koriste se za praćenje usjeva, biljaka, okoliša, vode, vlage u tlu i bolesti. Transformacija u digitalnu poljoprivredu trebala bi poboljšati kvalitetu i količinu hrane za sve veću ljudsku populaciju. Za koju se predviđa da će do 2100. dostići 10,9 milijardi.

Međutim ovaj napredak u proizvodnji, genetskoj modifikaciji usjeva otpornih na sušu i drugim tehnologijama podložan je cyber napadima. Osobito ako se ne poduzimaju odgovarajuće mjere opreza u sektoru kao što to rade korporativni ili obrambeni sektor, upozoravaju istraživači.

Kompleksno IT i matematičko modeliranje na Sveučilištu King Abdulaziz u Saudijskoj Arabiji, Sveučilištu Aix-Marseille u Francuskoj i Sveučilištu Flinders u Južnoj Australiji, istaknuli su rizike u novom članku u časopisu otvorenog pristupa Sensors.

Istraživač sa Sveučilišta Flinders, dr. Saeed Rehman kaže da je porast internetske povezanosti i pametnih uređaja male snage olakšao prelazak mnogih radno intenzivnih poslova proizvodnje hrane u digitalnu domenu. Uključujući moderne tehnike za precizno navodnjavanje, praćenje tla i usjeva pomoću dronova nadzor.

“Međutim, ne bismo trebali zanemariti sigurnosne prijetnje i ranjivosti digitalne poljoprivrede, posebno moguće napade sa strane kanala specifičnih za ag-tech aplikacije”, kaže dr. Rehman, stručnjak za kibernetičku sigurnost i umrežavanje.

“Digitalna poljoprivreda nije imuna na cyber-napad, što se vidi po ometanju američkog sustava zalijevanja, tvrtke za pakiranje mesa, softvera za brokere vune i australske tvrtke za piće.”

“Ovi napadi mogli bi se lako izvesti fizičkim pristupom uređajima, što zajednica kibernetičke sigurnosti nije eksplicitno istražila.”

Preporuke

napadi kibernetičke sigurnosti na poljoprivrednu proizvodnju

Istraživači preporučuju ulaganje u mjere opreza i podizanje svijesti o ranjivosti digitalne poljoprivrede na kibernetičke napade. Potencijalne posljedice na opću populaciju u smislu opskrbe hranom, rada i troškova protoka su ozbiljne.

Zlonamjerni akteri obično ciljaju na jeftinije i pristupačnije puteve koji bi mogli biti ranjivi. Uključujući ljude, uređaje, softver, procese ili tehnologije. Koji su nedovoljno zaštićeni od strane korisnika. I imaju vrlo ozbiljne implikacije kada su napadi kibernetičke sigurnosti na poljoprivrednu proizvodnju u pitanju.

Autori su revidirali šest mliječnih farmi u Finskoj gdje je utvrđeno da većina mrežne opreme fizički nije osigurana. I da su korištene zadane vjerodajnice, koje se lako mogu kompromitirati. Akteri prijetnji također su evoluirali od amatera do suverenih država s praktički neograničenim resursima.

Ovo istraživanje je financirano od saudijskog ministarstva obrazovanja, unaprjeđujući Saudijsku viziju 2030.

Izvori:

Food cyber attacks forecast

https://www.flinders.edu.au/

http://dx.doi.org/10.3390/s22093520

https://www.mdpi.com/1424-8220/22/9/3520

https://worldhealth.net/news/food-cyber-attacks-forecast/

POVEZANO: Prvi svjetski nomadski hotel” posadit će drvo za svaku rezervaciju!