Načini kako biti produktivni kada radite od kuće!

Kada razmišljamo o ideji rada od kuće obično se razmišlja kao o ležernim jutarnjim satima, duljem spavanju, ukusnim doručcima i popodnevnim vježbanjem.

Ove pretpostavke nisu nužno netočne – pogotovo kada je u pitaju zadovoljstvo da se ne mora gubiti vrijeme na odlazak i dolazak s posla. Međutim postoje druge stvarnosti kod rada od kuće koje zahtijevaju neke prilagodbe.

Najčešće se događa da se radi zapravo duže jer se teže odvojiti posao od osobnog života. Ili iznenada shvatite da je prošlo četiri dana otkako ste izašli iz kuće i razgovarali s drugim ljudskim bićem.

Poanta je da, iako rad od kuće svakako ima svoje prednosti, zahtijeva disciplinu i postavke za održavanje produktivne i zdrave ravnoteže između posla i privatnog života .

Stoga dijelimo nekoliko savjeta za produktivnost svima koji rade od kuće. Pomoći će vam da se uhvatite u koštac sa svojim popisom obaveza, i održite svoje mentalno zdravlje u vrhunskoj formi.

Rasporedite zadatke

Nevjerojatno je lako skrenuti s puta kada radite od kuće. U jednom trenutku odgovarate na e-poštu ili skačete na konferencijski poziv, a u sljedećem nosite gumene rukavice dok čistite pećnicu. Zvuči poznato?

Preporučujemo da svoj dan rasporedite tako da zadatke rasporedite vremenski prema tipu posla kako biste sačuvali što više svoje mentalne energije. Planirajte okvirno vrijeme za odgovaranje na e-poštu, rad na određenom projektu, vrijeme za sastanke i obavljanje kućanskih poslova. Umjesto da nasumično uskačete i odustajete od svakog zadatka tijekom dana koje je manje produktivno.

radite od kuće

Na ovaj način moći ćete vidjeti koliko smatrate da vam treba vremena za određeni posao a koliko vam zapravo treba. Biti ćete realniji i moći ćete bolje planirati. A s vremenom ćete onda i bolje moći i brže odraditi zadatke jer ćete biti svjesniji vremena.

Napravite pauzu

Da, jedna od prednosti rada od kuće je to što ćete možda imati malo više fleksibilnosti u svom rasporedu. Ali pokušajte se oduprijeti želji da odgađate poslove. Kako bi si dali vrijeme koje vam je potrebno za uživanje koristite ono vrijeme koje bi inače trošili za “putovanje na posao”. Slušajte muziku, skuhajte ukusnu kavu ili dovršite posao bez brige da ćete morati odmah odgovarati na e-poštu ili Slack. Ali kada završi vrijeme za pauzu vratite se svojim obavezama.

Promijenite pidžamu

Nekada pomaže odijevanje u radno odijelo jer vas može učiniti produktivnijima. Bilo da se radi o čistim hlačama za jogu ili punom odijelu. Presvlačenje odjeće u kojoj ste spavali pomoći će vam da uđete u produktivniji stav i učinit će da se osjećate bolje. Pronađite pristup koji vam najbolje odgovara.

Definirajte radni prostor

Potpuno razumijemo iskušenje da radimo iz kreveta i lagali bismo kad bismo rekli da to nikada nismo učinili. Ipak, ne samo da će dodjeljivanje određenog područja u vašem domu kao vašeg “ureda” povećati vašu produktivnost, već će vam također pomoći da na kraju dana napustite posao. Oduprite se želji da iskoristite mogućnost da svoje prijenosno računalo ponesete u svaku sobu u kući i postavite neke čvrste granice kako biste se uistinu mogli osjećati kao da ste napustili “ured” nakon završetka posla.

Iskoristite udobnost doma

Volite raditi uz muziku? Pustite ju. Podižu vas motivacijski govori? Poslušajte ih. Jedan od najboljih dijelova rada od kuće je kontrola nad svojim okruženjem. Što god ste primijetili da vam godi i da ste produktivniji iskoristite.

Odmaknite se od ekrana

Izbjegnite glavobolje, križobolje, ukočeni vrati i bolne oči i svaka dva sata odmaknite se na par minuta od ekrana. Možete to vrijeme koristiti za 5 minutne vježbe za vrat, podbradak ili mazanje anticelulitnom kremom. Otvorite prozore i izračite sobu te udahnite zrak. Iznenadili biste se koliko će vam prostor za glavu biti bolji samo od osjećaja kako vam povjetarac udara po koži.

Ostavite vrijeme i za društvo i/ili društvene mreže

Rad kod kuće može dovesti i do toga da se osjećate više izolirano, pa si odlučite svjesno u svojoj rutini dati vrijeme za komunikaciju sa ostatkom svijeta. To može biti telefonski razgovor s prijateljem, susjedom ili roditeljima ili društveni mediji. Mi smo društvena bića i to je jednako potrebno kao i sve ostalo tako da si dajte bez osjećaja krivnje vrijeme za “lajkanje” i komentiranje.

Rad od kuće možda nije maštarija kakvu smo svi zamišljali da će biti, ali je sigurno moguće stvoriti zdravu i produktivnu rutinu uz samo malo dodatne namjere i svjesnosti tijekom dana.

POVEZANO: Kako očistiti stakla od tvrde vode?