Možete li jesti bijelu rižu ako imate dijabetes?

bijelu rižu

Trenutačne prehrambene preporuke predlažu manje rafiniranih ugljikohidrata, uključujući bijelu rižu. I zamjenu te hrane žitaricama s visokim sadržajem vlakana i niskim glikemijskim indeksom, poput smeđe riže.

Analiza

Ipak, meta-analiza objavljena u PeerJ 2021., nije podržala te preporuke. U njoj osobe s predijabetesom ili dijabetesom tipa 2, koje su zamijenile bijelu rižu smeđom, nisu primijetile poboljšanje šećera u krvi.

Odricanje od bijele riže imalo je koristi: neki sudionici koji su jeli smeđu rižu umjesto bijele također su izgubili na težini i poboljšali razinu “dobrog” HDL kolesterola. Međutim, potrebno je više istraživanja.

Druge studije pokazuju vezu između bijele riže i dijabetesa. Perspektivni rad u Diabetes Care, na primjer, preporučuje smanjenje bijele riže u vašoj prehrani. I sve u korist punjenja vašeg tanjura raznim cjelovitim žitaricama, voćem, povrćem, mahunarkama i orašastim plodovima kako biste smanjili rizik od dijabetesa tipa 2.

Zaključak

Dakle, kratak odgovor je—da, vjerojatno ćete moći jesti bijelu rižu ako imate dijabetes.

Općenito, sva se hrana može uklopiti u obrazac zdravog obroka ako jedete na način kako bi kontrolirali dijabetes ili smanjili rizik od njegova razvoja. Uravnotežena prehrana s kombinacijom cjelovitih i rafiniranih žitarica, povrća, voća, nemasnih mliječnih proizvoda i nemasnih proteina ključna je za dobro upravljanje šećerom u krvi. Održavanje hranjive i uravnotežene prehrane u kojoj su polovica žitarica cjelovite žitarice omogućuje vam da uživate i u malo bijele riže. 

Izvor: https://www.eatingwell.com/article/7966285/can-you-eat-white-rice-if-you-have-diabetes-what-a-dietitian-has-to-say/

POVEZANO: Najzdravije voće za osobe s dijabetesom