Liječenje fobija: Suočavanje sa strahovima u vrijeme otkucaja srca

Istraživači su otkrili detalj koji utječe na učinkovito liječenje fobija. Izlaganje ljudi s fobijama njihovom strahu u točno vrijeme otkucaja njihovog srca, dovodi do smanjenja ozbiljnosti fobije.

Bez obzira jesu li to pauci, klaunovi ili vrsta hrane ista je tehnika. Što znači da liječenje uključuje izlaganje osobe strahu, ali to može potrajati. Način na koji reagiramo na svoje strahove može ovisiti o tome hoćemo li ih vidjeti u trenutku kad nam srce kuca ili između otkucaja srca.

Kod fobija, nerazmjerno intenzivna, onesposobljavajuća tjeskoba inducirana je specifičnim situacijama ili okidačima. Liječenje je često dugotrajno i uključuje postupno izlaganje podražajima koji izazivaju strah. Ali je posljednjih godina postiglo određeni napredak korištenjem kompjuterizirane terapije.

Istraživanje i zaključci

Novo istraživanje pokazuje da je liječenje fobija učinkovitije povezivanjem kompjuterizirane terapije s vlastitim srčanim ritmovima pacijenata.

Liječenje fobija

Istraživači su ranije otkrili kako signali tjelesnog uzbuđenja koji se javljaju sa svakim pojedinačnim otkucajem srca mogu promijeniti emocionalni utjecaj potencijalnih prijetnji. Na primjer, kada se dožive tijekom otkucaja srca, mogu se činiti jačima. U ovom kliničkom ispitivanju, kompjuterizirana terapija izloženosti fobiji od pauka kombinirana je s online mjerenjima otkucaja srca.

Za jednu skupinu pacijenata, slike pauka prikazane su na vrijeme s otkucajima srca (tijekom signaliziranja srčanog uzbuđenja). Dok su za drugu skupinu pacijenata slike pauka prikazane između otkucaja srca. Treća kontrolna skupina nasumično je vidjela pauke u terapijskim sesijama.

Iako je među svim pacijentima došlo do određenog poboljšanja, kao što biste očekivali u terapiji izloženosti, oni pojedinci koji su bili izloženi paucima na vrijeme s vlastitim otkucajima srca pokazali su veće smanjenje straha od pauka. Također razine tjeskobe i njihove fiziološke reakcije na pauke su bile isto smanjene.

Pokazalo se i da ova poboljšanja ovise o razlikama u tome koliko dobro pojedini pacijent može točno osjetiti otkucaje vlastitog srca u prsima. Što sugerira daljnji način prilagođavanja tretmana za dobrobit svakog pacijenta.

POVEZANO: Koji tretmani mogu pomoći zaustaviti hrkanje?