Kina odobrila cjepivo protiv COVID-19 koje se može inhalirati

Kineska regulatorna tijela za lijekove odobrila su prvo inhalacijsko cjepivo protiv COVID-19 u svijetu. Proizveo ga je proizvođač CanSino Biologics sa sjedištem u Tianjinu. Nacionalna uprava za medicinske proizvode dala je zeleno svjetlo za cjepivo za hitnu upotrebu kao booster, rekla je tvrtka u priopćenju hongkonškoj burzi u nedjelju.

Nakon objave, dionice kompanije porasle su 14 posto u ponedjeljak ujutro prije zatvaranja 7,1 posto više od početne vrijednosti.

Cjepivo bez igle—koje se može lakše pohraniti i primijeniti od injekcija—davat će se putem nebulizatora. Tvrtka nije ponudila pojedinosti o tome kada će cjepivo povezano s adenovirusom biti dostupno za javnu upotrebu. I ne postoje javno dostupni verificirani ili recenzirani podaci o učinkovitosti novog cjepiva.

 

cjepivo protiv COVID-19

Znanstvenici u nekoliko zemalja, uključujući Kubu, Kanadu i Sjedinjene Države, također testiraju inhalacijsko cjepivo protiv COVID-19 .

Kina je dosad odobrila osam drugih lokalno proizvedenih cjepiva za injekcije od 2020. 

Južno tehnološko središte Shenzhen, s više od 18 milijuna stanovnika, u subotu je uvelo karantenu za vikend u većini dijelova grada. Dok je više od 21 milijun ljudi u jugozapadnoj metropoli Chengdu podvrgnuto masovnom testiranju od ponedjeljka do srijede.

Kina je dala više od 3,4 milijarde cjepiva protiv COVID-a, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija u ponedjeljak ne iznoseći detalje o postotku cijepljenog stanovništva.

Izvor: https://medicalxpress.com/news/2022-09-china-world-inhalable-covid-vaccine.html

POVEZANO: Zašto su predtinejdžeri posebno osjetljivi na društvene medije