Kako znati jedete li previše šećera?

previše šećera

Koliko šećera je previše šećera? Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da samo pet posto kalorija dolazi iz dodanih šećera. Što je pad za duplo, s deset posto. To znači oko šest žličica dodanog šećera dnevno. Ako to pretvorimo u piće to je otprilike količina dodanog šećera koliko je u jednoj boci od 250 ml zaslađenog ledenog čaja s limunom.

Smanjivanje šećera može djelovati i nepraktično. S obzirom da je šećer prisutan gotovo svugdje i to često prikriven. Primjerice možete ga naći i u hrani poput žitarica i jogurta, koje djeluju “zdravo”. Ono što možete u tom slučaju napraviti za sebe je pročitati sastojke prije nego se odlučite za kupovinu. I birajte što više možete svježe proizvode.

 

Znakovi koji ukazuju da možda jedete previše šećera:

Akne

previše šećera

Postoji veza između prehrane s visokim udjelom šećera i težine akni. Postoji i studija – Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics – gdje su sudionici koji su unosili veći unos šećera imali umjereno do čak teško izbijanje akni. U usporedbi s osobama koje su unosili male unose dodanog šećera i imale blage ili nikakve akne.

 

Previše šećera utječe na karijes

Karijes je oduvijek bio ne tako suptilan znak za sladokusce. Kada bakterije u vašim ustima probave bilo koju vrstu ugljikohidrata, one proizvode kiselinu koja u kombinaciji s vašom slinom stvara plak. Plak se nakuplja na zubima i počinje nagrizati zubnu caklinu. I tu je početak karijesa. Pobrinite se da perete zube barem dva puta dnevno kako biste smanjili učinak šećera.

 

Padate u “depru”

Prehrana bogata jednostavnim šećerima iz ugljikohidrata povezana je s depresijom. Znanstvenici su otkrili da što je više šećer u krvi žene porastao nakon što je jela (koja imaju dosta šećera i rafiniranih žitarice), to je veći rizik od depresije. Vrijedilo je i obrnuto: prehrana bogata cjelovitim žitaricama i proizvodima bila je povezana s manjim rizikom od depresije.

 

Previše šećera povezano je s visokim krvnim tlakom

Esencijalna hipertenzija u najvećem broju slučajeva zapravo predstavlja ono što nazivamo visoki krvni tlak. Pogađa gotovo svaku treću odraslu osobu, a češće muškarce. Vaš se krvni tlak smatra normalnim ako je 120/80 ili niži. U pregledu istraživanja iz 2014. objavljenom u časopisu BMJ Open Heart , medicinski stručnjaci su tvrdili da je ograničavanje unosa šećera kod ljudi važnije od smanjenja potrošnje natrija kada je u pitanju zdrav krvni tlak.

Visok kolesterol

Previše šećera može smanjiti tjelesni dobar kolesterol (HDL) i povećati tjelesni loš kolesterol (LDL). Iako mehanizmi pomoću kojih šećer može utjecati na kolesterol i masnoće u krvi nisu u potpunosti shvaćeni, postoji velika vjerojatnost da fruktoza može potaknuti tijelo na stvaranje triglicerida i LDL kolesterola.

Jedva izdržite trening

Pravilna prehrana ključna je za dobar trening. Ako se čini da vježbanje postaje sve teže, za to bi mogla biti kriva i prehrana s visokim udjelom šećera. Također to znači i ne jesti slatko neposredno prije intenzivnog napora, jer se možete nakon toga osjećati vrlo umorno. Ovo može uzrokovati brzi skok šećera u krvi praćen naglim padom.

Često se koriste i za potrebe treninga napitci zaslađeni šećerom koji zapravo dovode do debljanja, zahvaljujući ubojitoj kombinaciji visokog sadržaja šećera, niske sitosti i nedovoljnoj kompenzaciji energije. Eliminirajte pića zaslađena šećerom i držite se vode, kave i čaja.

Stalno ste gladni

Namirnice s visokim udjelom šećera, ali siromašni proteinima, vlaknima i drugim hranjivim tvarima ne izazivaju osjećaj sitosti!

Previše šećera uzrokuje pad energije

Ako jedete doručak ili ručak prepun šećera vjerojatno moguće je da ćete popodne osjetiti energetski pad. Primjerice mogla bi vam se javiti jaka glavobolja ili poriv da se ostanete u krevetu. Uravnotežena i hranjiva prehrana sprječava da vam šećer u krvi padne s visokog na letargično nizak nivo.

Pripazite na ove znakove da možda jedete previše šećera, a ako primijetite da je tako pronađite načine za smanjenje. Bilo odricanjem, smanjenjem ili vježbanjem.

POVEZANO: Niskokalorični i brzi obrok ispod 400 kcal!