Kako se rashladiti bez klima uređaja

Bez obzira jeste li bez struje, podnosite li ekstremnu vrućinu ili pokušavate uštedjeti novac, postoje načini da kako se rashladiti bez klima uređaja.

Tijelo ne bi trebalo biti prevruće predugo, jer previše topline može naškoditi vašem mozgu i drugim organima, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje

Znojenje je prirodni sustav hlađenja tijela, ali kada to nije dovoljno, postoji povećan rizik od razvoja hipertermije uzrokovane toplinom. Čiji znakovi uključuju toplinske grčeve, toplinski edem i toplinski udar.

Ohladiti se možete ako koristite neke osnovne potrepštine i znate kako manipulirati svojim domom da kontrolirate njegove temperature. Evo nekoliko metoda za to.

Koristite ventilatore

Postavite ventilatore okrenute prema van od prozora prostorija u kojima provodite vrijeme kako bi ispuhavali vrući zrak i zamijenili ga hladnim zrakom unutra.
Vanjski prostor može povući vrući zrak iz vašeg doma, ostavljajući nižu temperaturu ili unoseći povjetarac. Samo zatvorite prozore čim sunce izađe, a zatim ih otvorite kada vrijeme ponovno postane svježe. Samo odmaranje u blizini ventilatora također bi smanjilo vašu tjelesnu temperaturu.

Ostanite hidrirani

Kada ste vrući i zajapureni, hidratacija je prvi i najvažniji korak za hlađenje. Temperatura vode nije bitna jer će je vaše tijelo zagrijati. Ako vaše tijelo pati od vrućine i treba se rashladiti, to ne može bez dovoljno vlage, jer se tijelo hladi znojenjem.

Koristite hladne krpe za pranje vrata ili zapešća

Stavite hladnu krpu za pranje ili vrećice s ledom (pakete) na zapešća ili ih postavite oko vrata kako biste rashladili tijelo. Ove pulsne točke su područja gdje su krvne žile blizu kože, pa ćete se brže ohladiti.

Zatvorite zavjese ili rolete

Ako imate prozore okrenute u smjeru sunca od jutra do poslijepodneva, zatvorite zavjese ili rolete preko njih kako bi spriječili da sunce uđe izravno u kuću i grije. Također možete postaviti zavjese za zamračivanje kako biste izolirali prostoriju i smanjili porast temperature koji bi se dogodio tijekom dana.

Spavajte u prozračnoj posteljini

Pamuk je jedan od materijala koji najbolje diše, pa vam pamučne posteljine ili deke mogu pomoći da se rashladite tijekom noći. Što je manji broj niti pamuka, to je prozračniji.

Istuširajte se hladnom vodom ili se okupajte

Hladno tuširanje ili kupka pomaže u hlađenju tijela snižavanjem unutarnje temperature.

Za dodatnu hladnoću isprobajte sapun od peperminta. Mentol u ulju paprene metvice aktivira moždane receptore koji vašem tijelu govore da je nešto što jedete ili osjećate – hladno.

rashladiti bez klima uređaja

Nemojte hladiti ili zamrzavati deke ili odjeću

Uobičajeni savjeti za rashlađivanje bez klimatizacije uključuju hlađenje ili zamrzavanje mokrih čarapa, deka ili odjeće, a zatim ih nabacite da ih nosite dok spavate. Ali to nije dobra ideja.
Zbog količine energije koju mogu apsorbirati iz vašeg tijela te noći, bit će topli za samo nekoliko minuta.

Ugradite energetski učinkovite žarulje

Žarulje sa žarnom niti stvaraju višu temperaturu od LED žarulja. Kako biste napravili promjenu, pratite prodaju energetski učinkovitih žarulja, a zatim polako zamijenite žarulje u svojoj kući.
Zamjena žarulja može uštedjeti novac, ali neće smanjiti mnogo topline u kući. Međutim, ako se usredotočite na promjenu žarulja u područjima u blizini kojih sjedite, to bi učinilo primjetniju razliku.

Zatvorite vrata neiskorištenih prostorija

Ako nitko ne koristi prostoriju koja nema otvore za ventilaciju ili komore, zatvorite vrata tog područja kako bi hladan zrak bio ograničen samo na nastanjene dijelove kuće.

Koristite ispušni ventilator u kuhinji i/ili kupaonici

Uključite prekidač za ispušni ventilator u vašoj kuhinji kako biste izvukli vrući zrak koji se diže nakon kuhanja ili u vašoj kupaonici kako biste izvukli paru nakon tuširanja.

Kuhajte ujutro, sporim kuhalom ili vani

Toplina iz pećnice može se proširiti po cijeloj kući. Neka toplina bude centralizirana u jednom prostoru, kao što je sporo kuhalo. Ili kuhajte na otvorenom na roštilju kako biste zadržali toplinu vani.