Kako se radi riža od cvjetače? (odlična zamjena za običnu rižu)

riža od cvjetače

Riža od cvjetače sve je popularnija zamjena za klasičnu rižu. Osim što je jako jednostavna i iznimno brza za pripremu, sadrži vitamine i minerale i posjeduje neusporedivo manje kalorija od obične riže!

 

Zašto je riža od cvjetače odlična zamjena za običnu rižu?

Riža od karfiola ima i izgled i dojam riže, a dobiva se jednostavno usitnjavanjem ili ribanjem svježe cvjetače. Može se jesti i sirova i kuhana a s oko 25 kalorija na 100 grama čini ogromnu razliku u odnosu na prosječnih oko 350 kalorija na 100 grama obične riže.

I to ne samo da ima jako malo kalorija nego i pruža samo 3 grama neto ugljikohidrata na istu količinu, što je 18 puta manje od obične riže.

Također riža od cvjetače je dobar izvor vlakana, kolina i raznih antioksidansa. Posebno je bogata vitaminom C.

 

Kako napraviti rižu od karfiola?

Jako jednostavno!
Temeljito operite i osušite glavicu cvjetače. Zatim izrežite glavu na četiri velika komada i svaki pojedinačno naribajte. Nakon što je narezana, uklonite višak vlage iz riže pritiskom na upijajuću krpu ili veliki papirnati ručnik. To pomaže u sprječavanju natopljenosti.

 

Rupe srednje veličine koje se obično koriste za ribanje sira obično daju komade koji najbolje oponašaju teksturu kuhane riže.

Rižu od karfiola najbolje je odmah pojesti. Iako se može čuvati u hladnjaku do 5 dana, može razviti neugodan miris sumpora. Osima ako je skuhate i odmah zamrznete. Može se sigurno zamrznuti do godine dana.

 

Upute za kuhanje i jela

riža od cvjetače

 

Možete ga jesti sirovog ili dinstati u velikoj tavi. Da biste to učinili, zagrijte malu količinu ulja na srednjoj vatri, dodajte rižu od cvjetače i začine po želji te pokrijte poklopcem. Ne morate dodavati vodu, jer je ovo povrće već bogato vodom.

Kuhajte 5-8 minuta, povremeno miješajući, dok “zrna” ne omekšaju.

 

riža od cvjetače

Riža od cvjetače izvrsna je zamjena za rižu i druge žitarice u jelima poput rižota, punjenog povrća, sushija. Možete ga dodati kao prilog jelu, u juhe i tepsije. Osim toga možete od nje pripremiti i kaše i kore za pizzu.

Riža od karfiola odnosno cvjetače odlična je i kada želite zdravije jesti, i smršaviti ali i kao borba protiv upala, pa čak i zaštita od određenih bolesti.

Sljedeći put kada budete razmišljali o kuhanju riže, razmislite o ribanju cvjetače!

POVEZANO: Niskokalorični i brzi obrok ispod 400 kcal!