Kako održavati svilenu odjeću?

održavati svilenu odjeću

Svila je vrlo osjetljiva tkanina i možda ćete biti nervozni oko toga kako održavati svilenu odjeću koju posjedujete. Iako svom svilenom šalu, bluzi ili haljini trebate posvetiti brižnu njegu na dan pranja rublja, svoje predmete možete održati lijepima i mekima čak i kada svilu perete kod kuće. Uklonit ćemo brigu oko pranja svile i dati vam nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste ovoj luksuznoj tkanini pružili njegu koju zaslužuje.

Kako prati svilu?

Najsigurniji način pranja osjetljive svilene odjeće kod kuće je ručno pranje. Ako vam naljepnica za njegu tkanine kaže da “kemijsko čistite” ili ne perete u perilici, onda je najbolje prati ručno.

Ako na etiketi piše “Kemijsko čišćenje”, to je obično samo preporuka da odnesete predmet u kemijsku čistionicu. “Samo kemijsko čišćenje” s druge strane znači da je komad odjeće vrlo osjetljiv i sigurnije ga je odnijeti profesionalcu.

Ako perete na ruke

Koristite  posudu ili sudoper i napunite ga mlakom do hladnom vodom. Potopite odjevni predmet. Dodajte nekoliko kapi deterdženta za osjetljivo rublje. Ulijte nekoliko kapi nježnog deterdženta i rukom ga umiješajte.

Namočite odjevni predmet i ostavite svileni predmet da se namače tri minute. Zatim koristite ruke i nježno uronite odjeću gore-dolje u vodu kako biste uklonili svu prljavštinu.

Izvadite odjeću i riješite se prljave vode. Ispirite predmet pod hladnom vodom dok ne postane bistar i dok se sav sapun ne ispere. Ručnikom upijte vlagu sa svilenog odjevnog predmeta, ali nemojte ga trljati ili tresti. Stavite predmet na vješalicu ili stalak za sušenje i ostavite da se osuši podalje od izravnog sunčevog svjetla.

Ako ipak perete u perilici rublja

Ako perete svilene predmete u perilici koristite mrežastu vrećicu kako biste zaštitili svoje osjetljive predmete od petljanja ili hvatanja za druge predmete tijekom pranja.

Prije nego stavite svileni predmet u perilicu, provjerite na etiketi može li se prati u perilici. Neki svileni predmeti mogu izgubiti boju ili se oštetiti u stroju.

Također provjerite i postojanost boje. Testirajte područje tapkanjem mokrom, bijelom krpom da vidite curi li boja.

Koristite deterdžent za osjetljivo rublje. A postoje i posebno dizajnirani deterdženti za njegu svile, što je idealno ako možete naći.  Vaša perilica treba imati opciju osjetljivog pranja, a također odaberite najkraći ciklus centrifuge. I perite na temperaturi preporučenoj na etiketi za održavanje tkanine.

Izvadite odjevni predmet iz stroja i ručnikom upijte višak vlage. Ne sušite na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

održavati svilenu odjeću

Je li svilu bolje pariti ili glačati?

Korištenje pare je idealan način za finiširanje osjetljivih tkanina kao što su svila i sintetika nalik svili, koje ne mogu izdržati intenzivnu izravnu toplinu glačala. Slično tome, vunu, kašmir i sintetiku nalik vuni nakon pranja treba ispariti kako bi se izgladile sve nabore i raširila pređa.

Je li u redu glačati svilu?

Svilu je moguće glačati bez oštećenja. Trik je razumjeti kako nježno glačati svilu kako biste izbjegli bilo kakva oštećenja. Glačajte svoju svilu dok je još vlažna nakon pranja i ne zaboravite najprije okrenuti odjeću naopako!

Kako glačati svilu, a da je ne uništite?

Koristite glačalo s namjenskom postavkom za svilu i čistom površinom, po mogućnosti dasku za glačanje. Glačajte svilu dok je još malo vlažna. Nakon pranja objesite svilene plahte dok se gotovo ne osuše, a zatim glačajte. Nemojte cijediti višak vode jer može oštetiti svilu.

Što ne raditi ako želite održavati svilenu odjeću?

  • Nikako nemojte svilenu odjeću sušiti na radijatoru jer toplina može uzrokovati skupljanje svile i uzrokovati tupost tkanine.
  • Isto tako korištenje sušilice za rublje može oštetiti svilu. Pretjerana temperatura i toplina otupljuju svilenu tkaninu i mogu je skupiti, a trenje o bubanj sušilice može uzrokovati pruge.
  • Nikada ne perite s klorom izbjeljivačem. Može oštetiti prirodna vlakna vaše odjeće.
  • Ne perite svilu i osjetljivu tkaninu s teškim komadima odjeće poput traperica.
  • Nemojte sušiti na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Izlaganje vašeg odjevnog predmeta dugim udarima sunčeve svjetlosti može uzrokovati izbljeđivanje boja. Ili čak oštetiti vaše svilene tkanine.

 

POVEZANO: Načini kako prekinuti odugovlačiti!