Jeste li čuli za Fliteboard? Električni hidrogliser za surfanje na vodi je tu!

fliteboard

Fliteboard je originalna ideja koju je razvio osnivač Flitea David Trewern 2016. Radi se o motoriziranom hidrogliseru za čiji je nastanak ideja stigla je na dan bez vjetra 2016.

Osnivač Flitea, bivši svjetski rekorder u kitesurfanju, bio je na događaju kitefoilinga kada je pomislio: ‘Što ako ne bih morao čekati vjetar. Što ako mogu samo pričvrstiti električni motor na svoju dasku?’

Flite

Od iskre inspiracije do globalno priznate tvrtke koja proizvodi najnagrađivaniji električni hidrogliser na svijetu, Flite je prešao dug put u kratkom vremenu.

San osnivača je postao skica, a kuhinjski stol, radionica. Flite je započeo kao obiteljska priča u Australiji, a sada su globalni tim s više od 70 stalno zaposlenih. Kao i više od 200 ovlaštenih partnera koji prodaju Fliteboarde.

Tvrtka uključuje pomorske arhitekte, dizajnere proizvoda, strojarske, elektroničke i softverske inženjere. I usmjereni su na sjecište tehnologije električnih vozila i dizajna hidroglisera.

Flite je 2021. postavio rekorde za najbržu brzinu eFoila na svijetu i bio domaćin prve službene međunarodne utrke eFoilinga – Flite Cupa. Godine 2022. Flite ambasador Tom Court i surfer na velikim valovima Glynn Ovens koristili su Fliteove eFoile za surfanje najvećih valova ikada (Nazare) na električnim hidrogliserima

Cjelokupni Fliteov asortiman uključuje:

  • laganu vožnju AIR,
  • popularnu i dinamičnu Fliteboard,
  • PRO koji izaziva adrenalin i
  • akrobatsku ULTRA

fliteboard

Fliteboard

Fliteboard može nositi čovjeka od 90 kg pri 20 km/h koristeći manje od 750 vata električne energije. Tihi su iznad vode i imaju podvodni akustični profil koji je znatno manje utjecajan čak i od najmanjeg benzinskog brodskog motora.

“Fliteboards su vjerojatno najučinkovitija i ekološki najprihvatljivija brodska vozila s pogonom.” – David Trewern

Fliteboard se lako prilagođava vašem iskustvu, stilu vožnje i uvjetima na vodi. I omogućava da pretvorite rijeke, jezera i oceane u svoje igralište. Ima raspon od 20 brzina tako možete ići od laganog krstarenja do većih brzina. A možete povesti i svog kućnog ljubimca.

Izrađen je od Carbon Innegra i jasenovog drveta – vrhunskog drveta koje su odabrali zahvaljujući njegovoj čvrstoći, lijepoj blijedoj nijansi i baršunastoj teksturi. Svaka ručno rezana daska se postavlja, brusi, zapečaćuje i vakuumira prije nego što se oblikuje.

Cijena mu je 10.600 € i možete birati između 5 boja. Ima i patentirani sustav Virtual Gears koji omogućuje balansiranje daske. Kao i mogućnost konfiguracije modela.

Također u ponudi ima i brojne kombinacije krila koje se mogu prilagoditi kako se napreduje u vožnji. I cilj im je pružiti više manevriranja za osjećaj surfanja.

POVEZANO: Glasovne naredbe u tehnologiji: Budućnost u medijima