Globalno tržište izbjeljivanja kože

izbjeljivanja kože
Izbjeljivanja kože znači korištenje kozmetičkih proizvoda ili usluga za smanjenje količine melanina ili pigmenta u koži kako bi ona izgledala svjetlije.
To je velika industrija i uglavnom cilja na obojene žene u svim regijama svijeta, a azijsko-pacifička regija je najunosnija.
Praksa datira stoljećima, ima mnogo naziva – posvjetljivanje kože, izbjeljivanje – i ima niz kulturnih korijena ovisno o regiji. No trend je u konačnici ukorijenjen u kolorizmu i činjenici da se u mnogim kulturama svjetlija koža povezuje s ljepotom. I boljim izgledima u smislu zaposlenja, braka i društvenog položaja.

Globalno tržište izbjeljivanja kože

Globalno tržište izbjeljivanja kože procijenjeno je na 8 milijardi dolara u 2020.godini. I procjenjuje se da će biti na preko 11 milijardi do 2026.godine. 80% kupaca čine žene.

Svjetlija koža dugo se povezivala s bogatstvom i statusom, u nekim regijama zbog fizičkih radnika koji su radili na suncu dok su bogati ostajali u kući. U drugima, stručnjaci krive kolonijalizam, ropstvo i globalizaciju.

Kolorizam i privilegija svijetle puti doveli su do nejednakosti u svim regijama svijeta. U svemu, od društvenog tretmana do mogućnosti braka, obrazovanja, zapošljavanja pa čak i, u SAD-u, zatvorske kazne.

 

Otrovni sastojci za izbjeljivanje kože

Proizvodi za izbjeljivanje kože često sadrže sastojke koji su otrovni kada se dugotrajno koriste u kozmetičke svrhe i bez liječničkih uputa. Imaju sposobnost ne samo oštetiti kožu, već uzrokovati i po život opasne bolesti.

izbjeljivanja kože

Kemikalije koje se koriste za posvjetljivanje kože uvelike se razlikuju. Stalno se razvijaju, s antioksidansima poput glutationa, kao i vitaminom C i kolagenom koji su sada dostupni za ubrizgavanje. Većina njih nije dokazana i često nesigurna.

Međutim, tri sastojka dominiraju štetnim proizvodima za izbjeljivanje kože diljem svijeta i strogo su regulirani u većini zemalja. A to su steroidi, hidrokinon i živa. No i dalje su široko dostupni, a pogrešna ili produljena uporaba može biti toksična za zdravlje.

 

Društvene mreže

  • Instagram i Facebook popularna su tržišta za proizvode za izbjeljivanje kože.
  • Tiktok je također glavna platforma na kojoj se promoviraju proizvodi i praksa.
  • Komercijalni proizvodi i oni koji sadrže otrovne sastojke lako su dostupni na stranicama trećih strana kao što su Amazon i eBay.
  • Aktivisti su uspjeli podnijeti peticiju za uklanjanje proizvoda za izbjeljivanje kože s ovih stranica, samo da bi se proizvodi kasnije vratili.
  • Aktivisti i agencije koje se bore protiv prodaje proizvoda za izbjeljivanje kože koji sadrže otrovne sastojke podržavaju pozive na veću odgovornost prodavača trećih strana.

Izvor: https://edition.cnn.com/2022/01/25/world/as-equals-skin-whitening-global-market-explainer-intl-cmd/index.html

POVEZANO: Razotkrivamo uvriježene mitove o koži!