Donosimo: Što su peptidi i kako djeluju u njezi kože!

peptidi

Jeste li se ikada zapitali što su peptidi i što točno čine za kožu? I vrijedi li ih imati kao  sastojke u proizvodima za njegu kože?

Danas donosimo kako peptidi djeluju, što zapravo čine za našu kožu i tijelo i kako možemo dobiti više iz njih. Pa ako ste željni naučiti pročitajte savjete dermatologa koje prenosimo za vas.

Što su peptidi?

Peptidi su nizovi aminokiselina, koje su građevni blokovi koji čine proteine ​​u našem tijelu, uključujući  kolagen u koži “, objašnjava  dr. Whitney Bowe, poznata dermatologinja i autorica iz New Yorka. “Bez ovih proteina vidjet ćemo bore, lomljive nokte i suhu kosu koja je sklona lomljenju.” 

“Peptidi služe kao gradivni blokovi ne samo za novi kolagen, već i za vlakna elastina”, dodaje  dr. Deanne Mraz Robinson , partner u Modern Dermatology u Westportu, CT. “Ova vlakna su građevni blokovi naše kože i doprinose čvrstoći i elastičnosti tkiva.” 

Nalaze se u svakoj ljudskoj stanici i igraju važnu ulogu u funkcioniranju tijela. Ako nam ih nedostaje, naše tijelo ne može funkcionirati. Također imaju bezbroj primjena u tijelu, od toga da su građevni blokovi za enzime, hormone i izvor energije.

Kako djeluju peptidi u njezi vaše kože

Dakle, ako su peptidi već prisutni u tijelu, zašto nam je potrebno više njih?

Razlog je to što počinjemo gubiti kolagen polako nakon 30. godine života.

Ako vaša koža prerano stari, ti peptidi mogu signalizirati vašoj koži da pojača proizvodnju kolagena, pa čak i hijaluronske kiseline. I tako nadopunjuju vašu kožu i obnavljaju zdravu kožnu barijeru. Kada unesete egzogene peptide na kožu u obliku hidratantne kreme ili seruma, to navede kožu da pomisli da je došlo do ozljede ili rane, i stimulira procese jačanja kolagena.”

Različite vrste peptida

Međutim nisu svi peptidi jednaki, postoje specifični peptidi koji su učinkovitiji za kožu od drugih.

Signalni peptidi 

Signalni peptidi su najčešći u njezi kože. Potiču proizvodnju kolagena i elastina i koji čine kožu čvršćom i punijom. 

Peptidi neurotransmitera 

Nalaze se u injekcijama poput botoksa. Tako djeluju na opuštanje mišića lica kako se ne bi toliko skupljali, pomažući u smanjenju bora. Studija iz 2009.  u International Journal of Cosmetic Science pokazala je da ove vrste peptida smanjuju određene vrste bora za 30%. 

Peptidi nosači 

Dobili su ime po svojoj ulozi u isporuci elemenata u tragovima poput bakra i magnezija na kožu. Bakar je posljednjih godina posebno popularan sastojak zbog svoje sposobnosti da poboljša proizvodnju kolagena. Čime učvršćuje kožu i povećava elastičnost. 

Peptidi inhibitori enzima 

Djeluju tako što blokiraju proces gubitka kolagena u tijelu. Peptidi dobiveni iz rižinih proteina djeluju na zadržavanje više kolagena, dok neki dobiveni iz soje mogu pomoći u sprječavanju pigmentacije. 

Kako unijeti više peptida u svoju rutinu njege kože

peptidi

Važno je promatrati formulacije proizvoda: stabilnost njegovih sastojaka i njegovu sposobnost prodiranja kroz kožnu barijeru. Ovdje bi vam mogla pomoći konzultacija s vašim dermatologom.

Bolji odabir njege sa peptidima su proizvode koji se ne ispiru lako s kože, poput hidratantne kreme, kreme za oči ili seruma. Još je bolje da koristite proizvode s bakrenim peptidima, koji pomažu ne samo u stvaranju kolagena, već i u održavanju kolagena koji stvarate. Također i proizvodi koji uključuju vitamin C, niacinamid i antioksidanse u mješavini, uz peptide su odličan izbor.

Preporuča se nanošenje na čistu kožu dva puta dnevno, ispod šminke i SPF-a.

Osim lokalnih proizvoda, uključivanje hrane bogate kolagenom poput juhe od kostiju i dodavanje renomiranih dodataka kolagenu vašoj prehrani, također može učiniti čuda za vašu kožu.

Izvor: https://www.dermstore.com/blog/top_ten/what-peptides-do-for-skin/

POVEZANO:  Može li se koristiti vitamin C s hijaluronskom kiselinom?