Čišćenje prostirke za jogu na pravi način

Čišćenje prostirke za jogu

Redovita dezinfekcija i čišćenje prostirke za jogu može spriječiti zadržavanje virusa, bakterija i drugih klica te vam može pomoći da izbjegnete infekcije kože.

Kombinacija bosih nogu i vlage iz vašeg znoja i studija stvaraju savršeno okruženje za razvoj gljivica, virusa i bakterija. To su iste bakterije koje mogu uzrokovati kožne bolesti poput osipa, bradavica, lišajeva, impetiga i atletskog stopala.

Ako koristite prostirku koju ste dobili u teretani ili studiju za jogu, pomnožite sav taj znoj, molekule daha, mrtvu kožu i klice stopala na desetke ljudi. Prostirke za jogu također mogu biti leglo opasnijih klica, uključujući patogene bakterije.

Slijedite naše profesionalne savjete kako biste ostali sigurni i zdravi.

 

Proces u dva koraka do sigurne, čiste prostirke za jogu

Razmislite kada ste zadnji put čistili svoju prostirku za jogu. Je li to bio samo brzi prolaz sa sprejom ili maramicom za čišćenje? Možete li se uopće sjetiti zadnjeg puta?

Što se tiče njege vaše prostirke, trebate je i dezinficirati (kako biste ubili bakterije, viruse i gljivice) i očistiti (kako biste uklonili prljavštinu, ostatke, tekućine, dlake i mrlje). Morate učiniti oboje kako biste u potpunosti dezinficirali svoju prostirku.

Uvijek je bolje očistiti prostirku prije i nakon upotrebe, čisto radi sigurnosti.

 

Dezinfekcija vaše prostirke za jogu

Trebali biste dezinficirati svoju prostirku za jogu nakon svake upotrebe. Čim sat završi, pošpricajte obje strane sprejom za dezinfekciju prostirke za jogu. Pričekajte 10 minuta da  sprej djeluje, zatim obrišite obje strane čistom krpom od mikrovlakana.

Vrsta spreja za dezinfekciju koja vam je potrebna ovisit će o vrsti prostirke za jogu koju imate. PVC i elastomer mogu izdržati jaka kemijska dezinfekcijska sredstva poput izbjeljivača, ali s gumenim otiračima morat ćete koristiti sredstvo za čišćenje na bazi octa kako ne biste oštetili površinu. Pamučne prostirke samo upijaju tekućinu, pa sprejevi nisu toliko učinkoviti.

Mnoge tvrtke koje se bave prostirkama za jogu prodaju sprej za dezinfekciju dizajniran za rad s njihovim prostirkama, ali možete napraviti i vlastiti. Pomiješajte jednake dijelove octa i vode i dodajte nekoliko kapi ulja čajevca, prirodnog antibakterijskog sredstva, u bocu s raspršivačem.

 

Čišćenje vaše prostirke za jogu

Ovisno o tome koliko često koristite prostirku, trebali biste je čistiti jedan do četiri puta mjesečno.

Jednostavna otopina sapuna za suđe i vode djeluje za čišćenje svih vrsta prostirki. Možete koristiti bočicu s raspršivačem kako biste lagano premazali obje strane. Za temeljitije čišćenje stavite ga u kadu djelomično napunjenu sapunicom. Lagano izribajte sve očite mrlje ili tragove nježnom krpom. Isperite čistom vodom i objesite da se osuši.

Nikada nemojte koristiti četku s čekinjama ili bilo koji alat koji bi mogao poderati prostirku i pazite da ne ribate toliko jako da uklonite ljepljivi završni sloj.

Neki pamučne prostirke mogu se čistiti i dezinficirati u perilici rublja; provjerite upute za njegu svoje prostirke. Otirači se ne smiju sušiti u sušilici rublja. Proces može promijeniti veličinu i oblik te uzrokovati brže istrošenost otirača.

POVEZANO: Kako uklopiti istezanje u svoju rutinu hodanja?