5 savjeta kako da vaši sukulenti uspijevaju u zatvorenom prostoru

sukulenti uspijevaju u zatvorenom prostoru

Ovi korisni savjeti uključuju sve što trebate znati o tome kako da vaši sukulenti uspijevaju u zatvorenom prostoru, od prave količine zalijevanja i svjetlosti do najbolje vrste tla.

Dok sukulenti nastavljaju dobivati ​​na popularnosti, neki ljudi ne shvaćaju da zapravo nisu biljke za koje se najlakše brinuti. Neka vas njihova veličina ne zavara. Puno sunca, obilne kiše i drastične promjene temperature koje su tipične za pustinjske sredine idealne su za određene vrste sukulenata.

Ako ste ikada imali biljku žada i niste mogli shvatiti zašto joj listovi stalno padaju. Ili sedum koji se neočekivano smežurao nakon rutinskog rasporeda zalijevanja, cijenit ćete ove savjete o tome kako se brinuti za sukulente.

5 savjeta kako da vaši sukulenti uspijevaju u zatvorenom prostoru

1. Osigurajte dovoljno sunčeve svjetlosti

Neke sorte, poput onih koje su porijeklom iz tropskih okruženja, još uvijek mogu uspijevati unatoč promjenama u sjeni i obrascima sunca u domu. Međutim, neke biljke trebaju 12 sati sunca i ako se postave na prozor okrenut prema istoku, mogle bi uvenuti. Vaša sljedeća najbolja opcija je da svoj sukulent postavite blizu svijetlog prozora okrenutog prema jugu. Ako to nije moguće zbog položaja vaših prozora, razmislite o sukulentu kao što je biljka aloe.

 

2. Zalijevajte ih prikladno

U pustinji, kad pada kiša, lije. Kako biste usrećili vlastitog pustinjskog stanovnika, pokušajte oponašati uzorke padalina koji su izvorni za njegovo kućno stanište.

Svi sukulenti (i sve biljke što se toga tiče) imaju koristi od potpunog namakanja, dok voda ne izađe s dna lonca. Za sukulente, pričekajte dok se tlo ne osuši – a zatim malo – da ponovno zalijete. Samo pazite da listovi budu suhi kako biste spriječili pojavu plijesni.

 

3. Koristite pravo tlo za posude

Većina lončanica dolazi u standardnoj mješavini tla koja odgovara gotovo svim vrstama biljaka, od paprati do smokava. Problem: sukulenti su dizajnirani da izdrže jedno od najekstremnijih okruženja na planetu Zemlji, tako da standardno tlo za posude jednostavno neće ići.

Nakon što svoju sukulentnu bebu dovedete kući, promijenite joj tlo u mješavinu nalik pustinjskih. Kombinirajući pola zemlje za posude s nečim poput anorganskog perlita. Ovo super dobro drenirajuće tlo s malo hranjivih tvari poslužit će za većinu sukulenata koji mogu podnijeti ekstremne temperature.

 

4. Ne trpajte sukulente zajedno

Sukulenti obično dolaze upakirani u preslatke male posude, sve nagurane jedan uz drugi. Nema mnogo biljaka koje vole ovaj raspored, uključujući sukulente. Prenapučenost je jedan od najboljih načina za poticanje pojave plijesni i insekata.

Drugi problem je da još uvijek trebaju hranu i vodu i previše konkurencije znači da se vjerojatno neće dovoljno nahraniti. Ako vaši sukulenti stignu u pretrpanom rasporedu, pažljivo ih iščupajte i dajte im vlastiti prostor.

 

5. Napravite praktične izbore

Znam da je jako teško odoljeti uzgoju saguaro kaktusa u zatvorenom prostoru, ali molim vas nemojte. Neke divlje stvari jednostavno nisu namijenjene za pripitomljavanje, bez obzira na to koliko im lijepo cvijeće ili zadivljujući oblik. Umjesto toga, držite se onih koji će radosno prihvatiti prozorsku dasku kao svoj slatki dom.

 

sukulenti uspijevaju u zatvorenom prostoru

Crassula je dobar rod za istraživanje ako radite u zatvorenim uvjetima, kao i Sansevieria (poznata i kao zmijska biljka).

sukulenti uspijevaju u zatvorenom prostoru

Kaktusi Mammillaria (tako nazvani zbog njihove vunaste dlake) još su jedan dobar izbor ako tražite bodljikavu biljku za društvo.

sukulenti uspijevaju u zatvorenom prostoru

POVEZANO: Vrijedni savjeti koji Vam mogu puno pomoći kada god idete na put!