10 vrlo ranih znakova trudnoće

znakova trudnoće

 

Mislite da ste možda trudni? Pogledajte ovaj popis ranih znakova trudnoće koji se mogu pojaviti i tjedan dana prije izostanka menstruacije. Ako ste ih već doživjeli, možda je vrijeme da odete do ljekarne i uzmete test za trudnoću. Ili zakažete pregled kod ginekologa.

 

10 vrlo ranih znakova trudnoće

Bolne grudi

znakova trudnoćeVaše grudi mogu biti posebno osjetljive već jedan ili dva tjedna nakon začeća. U ranoj trudnoći proizvodite toliko estrogena i progesterona da žlijezde u grudima počinju rasti. Ovaj porast hormona uzrokuje da grudi zadržavaju više tekućine i osjećaju se teškim, bolnim ili osjetljivijim od normalne PMS osjetljivosti.

Bradavice

Izgledaju li vam bradavice tamnije ovih dana? Hormoni trudnoće utječu i na aktivnost melanocita, odnosno stanica u bradavicama odgovornih za njihovu boju. Žene tamnijeg tena to mogu primijetiti tek kasnije u trudnoći – recimo, oko 10 tjedna.

Implatacijsko krvarenje

Kada se oplođeno jajašce implantira u sluznicu maternice oko šest do 12 dana nakon začeća, mogu se pojaviti lagane, krvave mrlje. Ovo “implantacijsko krvarenje” možete zamijeniti za svoju mjesečnicu, ali općenito je svjetlije od menstruacije. I smeđe je ili ružičaste (umjesto crvene) boje.

Grčevi i bolovi u leđima

znakova trudnoće

Mnoge žene ove rane znakove trudnoće pogrešno smatraju simptomima PMS-a, no oni su zapravo uzrokovani hormonalnim promjenama i rastom maternice. Oko 30 posto žena osjeća grčeve nakon začeća, što je potaknuto implantacijom. Odnosno kada se oplođeno jajašce pričvrsti za stijenku maternice. Vaša se maternica sada možda malo rasteže (otuda i grčevi) kako bi se pripremila za svoje ogromno širenje u sljedećih devet mjeseci.

Mučnina

znakova trudnoće

Potpuna jutarnja mučnina vjerojatno se neće pojaviti još nekoliko tjedana, ali možete doživjeti suptilniju mučninu zbog kretanja kao rani simptom trudnoće. Na primjer mučninu od čitanja u automobilu. To može početi već dva tjedna nakon začeća.

Mučnina je također povezana s ljudskim korionskim gonadotropinom (hCG), hormonom koji se može otkriti u majčinoj krvi ili urinu čak i prije izostanka menstruacije. Što je viša razina hCG-a (kao kod blizanaca), to se možete osjećati lošije.

Učestalo mokrenje

Možda mislite da učestalo mokrenje dolazi kasnije, kada beba pritišće vaš mjehur, ali ponekad počinje vrlo rano. Ne samo da natečena maternica može vršiti pritisak na vaš mjehur, već dodatni protok krvi u bubrege također uzrokuje da oni proizvode više urina. Nema puno toga za učiniti u vezi s ovim ranim znakom trudnoće, osim ako učestalo mokrenje nije popraćeno peckanjem, hitnošću ili drugim znakovima infekcije. Ako je tako, obavijestite svog liječnika. Nemojte smanjivati ​​unos tekućine.

Promjene raspoloženja

Kako se razina hCG hormona povećava, osjećate veliku količinu umora, što vas čini sklonijim neraspoloženju.

Glavobolja

Povećani volumen krvi može izazvati česte, ali blage tenzijske glavobolje kao rani znak trudnoće. Ove se glavobolje također mogu dogoditi ako ne pijete dovoljno tekućine. Ili ako ste anemični, stoga svakako napravite krvne pretrage kako biste isključili potonje.

Dobre vijesti su da migrene postaju sve rjeđe kako trudnoća napreduje.

Zatvor

Je li zatvor jedan od ranih znakova trudnoće? Možete se kladiti! Isti hormoni odgovorni za nadutost stoje i iza vaših problema s pražnjenjem. Budući da se vaš probavni trakt sada usporava, hrana možda neće prolaziti tako brzo. Ovaj rani simptom trudnoće vjerojatno će se još više pojačati kako vaša trudnoća napreduje.

Umor

Tijekom prvih nekoliko tjedana vaše tijelo radi 24/7 kako bi održalo trudnoću, a umor je normalna reakcija. Dodatni progesteron proizveden nakon začeća uzrokuje porast vaše bazalne tjelesne temperature, što zauzvrat pridonosi nedostatku energije. Vaše srce također brže pumpa jer mora isporučiti dodatni kisik u maternicu; ovo također može učiniti da se osjećate umorno.

Dakle, što biste trebali učiniti? Rano uzmite prenatalne vitamine, zdravo se hranite, pijte puno tekućine kako biste održali dovoljno visok krvni tlak i odmarajte se kad god možete.

POVEZANO: 7 znanstveno dokazanih znakova da ste zaljubljeni!