Hiperpigmentacija i melazma – kako ih razlikovati?

Hiperpigmentacija je širok pojam koji se koristi za kožna stanja diskoloracije i tamnih mrlja na čiju pojavu mogu utjecati brojni faktori kao što su sunce, ožiljci od akni i upale uzrokovane atopijskim dermatitisom. Jedna vrsta hiperpigmentacija ipak zabrinjava veći broj ljudi – radi se o melazmi, stanju koje se najčešće javlja kod žena i koje karakterizira neujednečen ten najčešće na ćelu, bradu i iznad usana.

Melazmu nazivaju i trudničkom maskom jer se najčešće pojavljuje za vrijeme trudnoće pod utjecajem hormonalnih promjena. Kao i hiperpigmentacija javlja se u obliku neujednačene kože te na njeno pogoršanje utječu sunčeve zrake. Kako prepoznati i razlikovati melazmu od hiperpigmentacije?

Hiperpigmentacija se može odnositi na svako potamnjivanje kože

Ožiljci od akni, pjegice koje su zbog sunca postale tamne mrlje, discoloracija kože uslijed atopijskog dermatitisa ili psorijaze – obično spadaju pod hiperpigmentaciju.

Hiperpigmentacija nastaje zbog prekomjerne proizvodnje melanina. Melanin je prirodni pigment koji našoj koži, kosi i očima daje njihovu prirodnu boju. Niz čimbenika može utjecati na prekomjernu proizvodnju melanina ali se najvažnije povezuje s izlaganjem suncu, genetikom, hormonalnim utjecajima te ozljedama ili upalama na koži.

Melazma najčešće pogađa žene

Melazma je vrsta hiperpigmentacije koja je češća kod žena (osobito onih s tamnijom kožom) i može biti potaknuta pretjeranim izlaganjem suncu bez zaštite, kao i hormonalnim utjecajem.

Utjecaj hormona igra veliku ulogu kod pojave melazme osobito za vrijeme trudnoće ili uzimanje kontracepcijske oralne terapije.

Iako se najčešće javlja na licu: čelo, brada i iznad usana melazma se može pojaviti na tijelu i to na dijelovima koji su najviše izloženi suncu, vrat i podlaktice. Upravo zbog sunca melazma se pogoršava za vrijeme ljetnih mjeseci i smanjuje zimi.

Kako liječiti melazmu?

Dermatološki tretmani kao što su kemijski piling ili terapija laserom mogu pomoći u smanjenju tamnih mrlja koje uzrokuje melazma.

Kemijski piling uključuje nanošenje kiselinske otopine (kao što je glikolna kiselina (AHA)) na zahvaćena područja kako bi potaknulo ljuštenje kože (uklanjanje mrtvih stanica) i stimulirao razvoj novih neoštećenih stanica.

Laserska terapija ima sličan učinak ali pruža veću preciznost jer dermatolog ciljano koristi svjetlo velike energije na zahvaćenim područjima kože. Najblaži tretmani djeluju na epidermu kože (površinski sloj), dok intenzivniji tretmani mogu prodrijeti u najdublje slojeve kože. Saznajte više u članku Laserska terapija: kako brinuti o koži nakon terapije laserom?

Tamne mrlje ne može spriječiti ili smanjiti bez zaštite od sunca

Iako je za razliku od hiperpigmentacije melazma najčešće uzrok hormolanih utjecaja sunce itekako može pogoršati izgled kože. Kako biste spriječili pojavu tamnih mrlja uzrokovanih suncem ljeti nanosite kremu s minimalnim faktor SPF 30 svaka 2 sata. Postupak ponovite nakon kupanja. Tijekom ostatka godine koristite svakodnevno hidratantnu kremu koja ima zaštitu od sunca.

 

 

Korištenjem ove stranice, prihvaćate korištenje kolačića (cookies). Opširnije

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su na "dozvoljeni kolačići" kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite upotrebljavati ovu web stranicu bez mijenjanja postavki kolačića ili kliknete "Prihvati" u nastavku, pristajete na te uvjete korištenja.

Close