Karidopita (grčka torta od oraha)

torta od oraha

Ova sirupom natopljena torta od oraha—tradicionalni grčki desert koji se često poslužuje za blagdane—dobila je strukturu od krušnih mrvica umjesto od brašna. Ukusna je i bez ukrasa, ali slobodno ju prelijte nezaslađenim šlagom, sladoledom od vanilije ili toplim čokoladnim umakom za dodatni sloj dekadencije.

Sastojci

Torta

  • 1 žličica maslaca otopljenog
  • 2 žlice višenamjenskog brašna
  • 6 velikih jaja
  • ½ šalice granuliranog šećera
  • 1 šalica finih suhih krušnih mrvica
  • 1 šalica nasjeckanih oraha
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • ¼ žličice mljevenog klinčića

Sirup

  • 2 šalice vode
  • 1  šalica granuliranog šećera
  • ½ limuna
  • Šlag, sladoled od vanilije i/ili čokoladni umak za posluživanje

Upute

Popis s uputama
  • Za pripremu kolača:  Zagrijte pećnicu na 180°C. Premažite maslacem posudu za pečenje veličine otprilike 20 x 30 cm. Pospite brašnom, otresite višak.

  • Pjenasto umutite jaja i 1/2 šalice šećera u velikoj zdjeli vilicom. Dodati krušne mrvice, orahe, prašak za pecivo, cimet i klinčiće; dobro promiješajte. Ostružite u pripremljenu tepsiju i zagladite vrh. Pecite dok ne postane tamno smeđe i čvrsto, oko 40 minuta.

  • U međuvremenu pripremite sirup:  pomiješajte vodu i šećer u srednje velikoj posudi i zakuhajte na jakoj vatri. Iscijedite limun u sirup i polovicu limuna dodajte u posudu. Smanjite vatru i kuhajte dok se lagano ne smanji, 5 do 10 minuta. Bacite polovicu limuna.

  • Dok je kolač još topao prelijte ga sirupom. Pustite da se ohladi 30 minuta. Po želji poslužite sa šlagom (i/ili sladoledom ili umakom od čokolade).

Možete ga čuvati u hladnjaku do 3 dana.

Nutritivne činjenice

POVEZANO: Što stručnjaci kažu je li stevija bolji ili lošiji izbor od šećera?