Avokado može pomoći u snižavanju kolesterola

Avokado

Avokado, koji je bogat mononezasićenim masnoćama, kremasti je način za snižavanje LDL “lošeg” kolesterola. A nova istraživanja sugeriraju da može imati utjecaja ako se jede redovito.

Nova studija

Nova studija objavljena u Journal of the American Heart Association pokazala je da konzumacija jednog avokada dnevno može dovesti do blagog smanjenja razine kolesterola. (Financiran od strane Hass Avocado Boarda, istraživački tim uključivao je stručnjake sa Sveučilišta Penn State, Sveučilišta Tufts, Sveučilišta Wake Forest i UCLA, između ostalih.)

Sve u svemu, dnevna konzumacija avokada rezultirala je smanjenjem ukupnog kolesterola za 2,9 miligrama po decilitru (mg/dL). I smanjenje LDL kolesterola za 2,5 mg/dL među sudionicima studije.

Iako jedan avokado dnevno nije doveo do značajnih poboljšanja u trbušnoj masnoći, konzumacija jednog avokada dnevno nije rezultirala debljanjem. Ovo je pozitivno jer unos dodatnih kalorija iz avokada ne utječe na tjelesnu težinu ili abdominalno salo, a blago smanjuje ukupni i LDL kolesterol.

Avokado je odličan i za srce

Avokado — koji je tehnički voće — donio je više vijesti o zdravlju srca ove godine. Kada je druga studija Američke udruge za srce otkrila da jedenje avokada dva puta tjedno može smanjiti rizik od bolesti srca za 16%.

Utjecaj je bio posebno velik kada su sudionici odabrali avokado kao zamjenu za neke namirnice, poput sira ili maslaca.

U novoj studiji, sudionici koji su jeli više avokada vjerojatno su imali kvalitetniju prehranu. Na ljestvici od 100 bodova, istraživači kažu da je jedenje avokada svaki dan povećalo ukupnu kvalitetu prehrane za osam bodova.

 

Avokado

“Naši nalazi sugeriraju da konzumacija avokada dnevno može znatno povećati ukupnu kvalitetu prehrane”, rekla je autorica studije dr. sc. Kristina Petersen u priopćenju za medije . Također je dodala i “Ovo je važno jer znamo da je veća kvaliteta prehrane povezana s manjim rizikom od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke vrste raka.”

Izvor: https://www.eatingwell.com/article/7985386/new-research-avocado-cholesterol/

POVEZANO: Brza visokoproteinska salata od jaja i avokada