Arbutin u njezi kože

Imate li problema s hiperpigmentacijom kože, vjerojatno ste čuli za arbutin. U posljednjih je nekoliko godina ovaj sastojak doživio pravi boom, i to kao nježnija i prirodnija alternativa industrijskom hidrokinonu. Donosimo još zanimljivosti o ovom čudotvornom sastojku koje su vam možda promakle, a mogle bi vas zanimati.

Što je arbutin i kako djeluje na kožu?

Arbutin se nalazi u sastavu listova biljke medvjetke, višegodišnje zimzelene biljke iz porodice vrijesova. Nakon što se nanese na kožu, arbutin suzbija proizvodnju melanina te se na taj način sprječava pojava tamnih mrlja. Istraživanja su pokazala da korištenje arbutina u njezi kože može smanjiti pojavu melazme, a neki dokazi upućuju i na djelovanje kod drugih vrsta hiperpigmentacije. Može se dogoditi da određene bakterije koje žive na površini kože pretvore arbutin u hidrokinon, a time se povećava njegova učinkovitost. Ipak, treba biti oprezan jer u nekim slučajevima, hidrokinon umjesto na posvijetli kožu, može ju potamniti. S druge strane, arbutin je izuzetno blag i zbog toga su nuspojave vrlo rijetke i smatra se sigurnim za korištenje. Neki dermatolozi ga preporučuju koristiti i u trudnoći kako bi se spriječila melazma, dok je hidrokinon strogo zabranjeno koristiti u tom periodu. Arbutin je izvrstan za sve tipove kože. To je nježni, nekomedogeni sastojak pa je iz tog razlog sastavni dio velikog dijela proizvoda za njegu kožu, od krema za lice, seruma, do pilinga i maski. Ako je hiperpigmentacija jedan od vaših glavnih problema, tip kože ne treba vas spriječiti da isprobate arbutin. Jedino bitno je da odaberete proizvod koji će odgovarati vašim specifičnim tipovima kože.

Kako uvesti arbutin u svakodnevnu rutinu njege kože lica?

Način na koji ćete unijeti arbutin u njegu kože, ovisi isključivo o tome u kojem proizvodu za njega lica je sadržan. Ako je riječ o serumu, najbolje ga je nanijeti na lice nakon čišćenja ili toniranja lica te prije bilo kakvih hidratantnih sredstava ili ulja za lice. Ako se arbutin nalazi u sastavu hidratantne kreme ili maske, potrebno ga je koristiti i nanijeti u skladu s napisanim na uputama. Arbutin se može koristiti dva puta dnevno, ali izbjegavajte to činiti ako se u proizvodu nalaze i neki agresivni sastojci koji nisu prikladni za svakodnevnu upotrebu (npr. retinoidi). I za kraj, ne zaboravite koristiti arbutin u kombinaciji sa SPF proizvodima. Iako arbutin ne čini kožu osjetljivom na svjetlost, ne zaboravite da je izlaganje suncu i dalje vodeći uzrok hiperpigmentacije pa je njegova upotreba bez SPF-a uzaludna.

 

Korištenjem ove stranice, prihvaćate korištenje kolačića (cookies). Opširnije

Postavke kolačića na ovoj web stranici postavljene su na "dozvoljeni kolačići" kako bi vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Ako nastavite upotrebljavati ovu web stranicu bez mijenjanja postavki kolačića ili kliknete "Prihvati" u nastavku, pristajete na te uvjete korištenja.

Close