Kako se riješiti sezonske alergije?

sezonske alergije

 

Simptomi sezonske alergije kao curenje nosa i suzenje očiju mogu biti dosta iritantni. Vjerojatno ste se pitali kako ih se riješiti?

Srećom, postoje načini kako kontrolirati sezonske alergije! Donosimo ih:

Držite prozore i vrata zatvorenim kada je pelud u zraku visok.

Ukoliko ostavljate otvorene prozore i vrata alergeni koji ulaze u vaš prostor mogu isprovocirati vaše sinuse.
Ako želite prošetati i udahnuti malo zraka, to učinite u kasno jutro ili rano poslijepodne. Na taj način smanjiti ćete izloženost peludu, i moći ćete uživati u danu.

Nosite masku (i naočale).

S covidom ljudi su već navikli na prizore s maskama. Ukoliko mislite da nije dovoljno izaći u određeno vrijeme možete si pomoći tako da nosite masku. Naravno ne morate ju nositi cijelo vrijeme, nego samo u sezoni alergija. Maska će pomoći da alergeni ne uđu u vaše dišne puteve i isprovocira alergiju. Bilo bi dobro da investirate u dobru masku, kao što je N95, s kojom se može blokirati ulaz malih čestica alergena i peludi.

Ispiranje nosa.

Ispiranje nose može zaštiti vaše sinuse od alergena. Na taj način uklanjate sluz iz nosa i borite se protiv iritantnih simptoma alergija. Usputno se rješavate i bakterija. I sprječavate i simptome kao curenje nosa. Možete koristiti fiziološke otopine koje su dostupne u svim ljekarnama.
Također, možete i sami napraviti otopinu. U šlicu kipuće vodu dodajte pola žličice soli i prstohvat sode bikarbone.

Tuširanje po povratku doma.

Kada ste vani alergeni uđu u vašu kosu, odjeću, cipele pa i kožu. I tako ih unosite i u vlastiti dom. To ne znači naravno da ne idete vani. Nego kada se vratite doma, kada je moguće, kratko se otuširajte, presvucite i cipele držite kod ulaznih vrata. I na taj način se oslobađate alergena koji su možda ostali na vama.

Pijte tekućinu.

Kada pijete vodu ili svježe sokove, razrjeđujete sluz koja se nalazi u vašim dišnim putevima. Možete probati također piti i toplije tekućine kao čaj ili pojesti juhu. Uz čaj idealno bi bilo koristiti i žlicu meda. Pijenje tekućine naravno ne odnosi se na pivo, vino i alkohol jer ne donosi iste učinke.

Udišite paru.

Para iz vrućeg čaja i juhe koju ste pripremili može pomoći da se riješite simptoma sezonske alergije. Ali još bolje je rješenje ako si pripremite vruću vodu u posudi nad kojom držite glavu i pokrijete se ručnikom. Kako bi zadržali paru. Ukoliko vam se to ne da, možete probati i vrući tuš.

Koristite prirodna sredstva za čišćenje.

Jedna od stvari koje definitivno trebate raditi ako patite od alergija je čistiti redovito dom. Međutim obratite pažnju i na sredstva koja koristite. Izbjegavajte teške kemikalije i potražite više prirodna sredstva za čišćenje. Primjerice ona koja u sastavu imaju ocat i sodu bikarbonu.

Pročistači zraka.

Ponekad nije dovoljno držati samo vrata i prozore zatvorenima jer neki alergeni svejedno mogu ostati. Zato je dobro nabaviti i pročistače zraka. Potražite one koji imaju HEPA filter. Oni vam mogu pomoći da uklonite gotovo sve čestice u kući. Što uključuje pelud i grinje. Možete ih također koristiti i na klima uređajima. Isto tako možete koristiti ovlaživač zraka koji pomaže očistiti zrak, ali to prije provjerite s doktorom.

Antihistaminici i sprej za nos.

Mogu se koristiti dnevno za sprječavanje pojavljivanja simptoma. Ali jedino u dogovoru sa liječnikom koji će vam preporučiti koji je tretman najbolji za vas.

Voće i povrće.

sezonske alergije

Zdrava prehrana uvijek pomaže, pa tako i za alergije. Jača nam imunitet. Unesite više rajčice, grožđa, naranči i jabuka u svoj menu kada krenu sezonske alergije. Također možete dodati vitamina D kroz suplemente.

A ukoliko želite ublažiti simptome pokušajte u svoj menu uvesti slijedeće namirnice:

  • đumbir,
  • citruse kao što su limun, grejpfrut, bobičasto voće i naranče,
  • cvjetni prah,
  • kurkumu,
  • masna ribu kao tuna, sardine, losos

 

Pokušajte shvatiti što vam izaziva vašu alergiju. Pratite kada vam se pojave simptomi i pokušajte se sjetiti potencijalnih uzroka. Naravno ovo je lakše reći nego učiniti. Probajte si pomoći zapisivanjem na papir koji ste odredili baš kao listu za alergije. Ili se odite testirati alergije. Na taj način shvatiti ćete koje situacije vam izazivaju simptome. I tako ćete moći njima kontrolirati.

POVEZANO: Kako ojačati imunološki sustav i ostati zdrav