Što uzrokuje nakupljanje mrtvih stanica kože?

Nakupljanje mrtvih stanica kože uzrokuje razne probleme kao što su začepljenje pora, nastanak prištića i akni te siv i beživotan izgled kože. Kako biste znali kako utjecati na pojavu nakupljanja mrtvih stanica kože, važno je znati koji je uzrok.  Pročitajte najčešće uzroke i kako im doskočiti.

 

Što su mrtve stanice kože?

Naš najveći organ, koža, funkcionira koža savršen stroj. Neprestano se proizvode nove stanice kože, a stare odumiru.

Keratinociti su stanice kože koje se sastoje od proteina keratina i formiraju se u epidermisu. Tijekom životnog ciklusa, stanica kože putuje kroz epidermu do dermisa sve dok ne dosegne najudaljeniji sloj kože (tzv. Stratum corneum) gdje stanica kože umre i na kraju se ljušti kroz proces koji se zove deskvamacija. Svakih sat vremena se ljušti otprilike 40 000 odumrlih stanica kože. Čitav proces deskvamacije za jednu stanicu kože traje oko mjesec dana.

 

Što uzrokuje nakupljanje mrtvih stanica kože?

Odumrle stanice kože se svaki dan oljušte i otkrivaju nove, mlade stanice kože zbog čega koža izgleda sjajnije. No, postoje neki razlozi zbog kojih dolazi do nakupljanja odumrlih stanica na površini kože:

1. Starenje

Mjesečni proces deskvamacije funkcionira besprijekorno kod mlade kože, ali sa starenjem se taj proces (kao i sve ostalo) usporava. Kako starimo, koža proizvodi sve manje sebuma i proces ljuštenja mrtvih stanica kože se usporava što ostavlja posljedice kao što je suha koža i nakupljanje mrtvih stanica kože.

2. Nedostatak pravilnog čišćenja

Preskačete čišćenje kože prije spavanja? To može uzrokovati zadržavanje mrtvih stanica kože na površini. Koža je neprestano u procesu stvaranja novih stanica kože i odbacivanja starih. ako postoji barijera kao što je višak sebuma, nečistoća, šminka i sl., ovaj prirodan proces više ne teče tako glatko.

3. Nedostatak eksfolijacije

Jednako kao što je pravilno čišćenje lica važno, tako je važno dodati eksfolijaciju u dnevnu rutinu njege, posebno kako starite i prirodan proces deskvamacije se usporava. Za razliku od čišćenje, eksfolijacija ili piling nije nužna svakodnevno. Dovoljno ju je uvrstiti u rutinu njege 2-3 puta tjedno kako biste ubrzali proces ljuštenja odumrlih stanica kože.

Za tijelo isprobajte blage mehaničke pilinge ili suho četkanje jer je koža tijela deblja od one na licu. za lice isprobajte kemijske pilinge koji sadrže glikolnu ili mliječnu kiselinu za najbolji učinak.

Ne zaboravite da nakon korištenja piling trebate koristiti sredstva s visokim zaštitnim faktorom jer koža postaje osjetljivija na sunce.

4. Ne koristite ispravnu hidratantnu njegu

Čišćenje i eksfolijacija su izvrstan način za uklanjanje odumrlih stanica kože, ali željeni učinak nećete imati bez ispravne hidratantne njege. Nakon čišćenje i eksfolijacije, hidratantna njega je neophodna. Preskakanjem ovog važnog koraka njege može doći do dehidracije i isušivanja kože. Suha koža je sklonija nakupljanju mrtvih stanica. Isprobajte hidratantnu njegu prilagođenu vašem tipu i potrebama kože.

5. Klimatske promjene

Još jedan razlog nakupljanja mrtvih stanica kože je okoliš. Suh zrak je možda idealan za vašu kosu, ali ne i za kožu. Suha klima uzrokuje isušivanje kože, a suha koža je, kao što je već objašnjeno, sklonija nakupljanju mrtvih stanica kože. Ne preskačite hidrataciju i, ako je potrebno, koristite ovlaživač zraka.

6. Stanja kože

Ako imate određena stanja kože kao što je atopijski dermatitis ili psorijaza, vjerojatno imate problema s nakupljanjem mrtvih stanica kože, a stanje se može pogoršati korištenjem agresivnih sapuna, izlaganjem suncu i suhom klimom. Ako je ovo razlog nakupljanja mrtvih stanica kože, savjetujte se s dermatologom kako bi vam dao najbolji savjet za njegu kože.

7. Izlaganje suncu

I pretjerano izlaganje suncu može djelovati na količinu vlage u koži jednako kao i suha klima. Klonite se direktnog izlaganja suncu i koristite njegu s visokom zaštitnim faktorom.