3 top savjeta za zdraviji izgled kože sklone aknama i prištićima

Kada se govori o njezi kože sklone aknama i prišićima većina medicinskih i kozmetičkih stručnjaka obično predlaže discipliniranu metodu njege određenim preparatima formuliranim za taj tip kože kako bi došlo do općeg poboljšanja izgleda.

Akne su, kao što svi znamo, kožni problem koji pogađa tisuće ljudi iz cijelog svijeta. Akne mogu varirati od blagih prištića, mitesera, komedona pa do teških upalnih stanja. Ne utječu samo na površinu kože, već i na unutarnje slojeve. Obično se javljaju na licu, vratu, prsima i leđima, i iako najčešće počinju tijekom razdoblja puberteta neki se s aknama prvi puta susreću u odrasloj dobi.

Tijekom posljednjih nekoliko godina, velik broj stručnjaka koji se posvetio istraživanju problematične kože proveo je mnoga istraživanja o tome kako spriječiti nastanak akni i kako ih najbolje tretirati i liječiti kada do njih dođe. Srećom, sada su opće poznati osnovni savjeti koji mogu biti od velike pomoći u borbi s aknama i prištićima. Donosimo tri jednostavnija, ali najmoćnija savjeta za njegu problematične kože uz koje će vaša koža ponovno biti lijepa i bez akni i prištića.

Savjet za njegu kože protiv akni #1: Uvijek morate nježno čistiti kožu

Prije svega, osobna higijena koja uključuje svakodnevno temeljito i nježno čišćenje, vrlo je važna u borbi s aknama. Kao što većina stručnjaka predlaže, kožu biste trebali nježno očistiti blagim sredstvom barem dva puta dnevno. Ovaj jednostavan korak njege uklonit će s kože bakterije koje su glavni uzročnik pojave dosadnih prištića i akni. Također, iako ste možda čuli da je piling dobar za kožu imate li problema s aknama i prištićima možda biste ga trebali izbjegavati. Grube čestice u sredstvima za piling mogu dodatno nadražiti kožu i pogoršati njezino stanje.

Savjet za njegu kože protiv akni #2: Trebali biste se suzdržati od čestog dodirivanja lica

Još jedan koristan, i sasvim besplatan, savjet kojim može poboljšati stanje kože sklone aknama i prištićima je da prestanete dodirivati lice i kožu općenito. Pokušajte se suzdržati, ne dodirujte lice i ne istišćite prištiće jer će to samo pogoršati stanje. Mnogi ovaj korak smatraju jednim od najvažnijih u borbi s aknama jer on može uzrokovati dodatne upale i stvaranje ožiljaka. Dok čitate ovaj članak zapitajte se koliko ste samo puta nesvjesno dodirnuli lice.

Savjet za njegu kože protiv akni #3: Uvijek pažljivo birajte proizvode koje stavljate na kožu

Imate li problema s aknama i prištićima vrlo vjerojatno nećete moći koristiti samo proizvode za njegu koji su vam dosad bili omiljeni. Imajte na umu da, kako biste izbjegli nastanak ili razvoj novi akni, kozmetika koju planirate koristiti poput pudera, rumenila i sjenila također ne smije sadržavati ulje. Masni i teški proizvodi za njegu i šminka mogu pogoršati stanje kože i dovesti do pojave novih akni. Treba pripaziti i prilikom izbora šampona koji isto dolazi do doticaja s lice prilikom pranja kose. Imate li problema s aknama i prištićima opratite dodatnu pažnju na deklaraciju i kupujte samo one proizvode koji su označeni kao nekomedogeni.

Činjenica je da su mnogi vrlo svjesni svog stanja kože i žele što prije pobijediti akne i prištiće. Nažalost, ponekad ne prihvaćamo da su upravo najjednostavniji koraci najbolji način za ostvarenje cilja. Isprobajte tri jednostavna, ali provjerena i učinkovita savjeta i ponovno uspostavite kontrolu nad svojom kožom.