10 LOŠIH NAVIKA KOJE NARUŠAVAJU VAŠU RUTINU NJEGE

Mislite li da je vaša rutina njege idealna? Lako moguće da je, ali također je moguće da i bezazlene loše navike malo po malo utječu na vašu kožu. Donosimo vam popis navika koje je potrebno izbjegavati kako bi vaša koža izgledala zdravo i sjajno.

 

Prekomjerno umivanje

O čišćenju lica kao o važnom dijelu svakodnevne rutine njege nema dvojbe, ali ako pretjerate s čišćenjem nećete dobiti željeni učinak. Čišćenje kože više od dva puta dnevno narušava prirodni zaštitni sloj kože i čini je manje otpornom na zagađivače i agresivne tvari iz okoliša. Isti vrijedi i za prekomjerno korištenje pilinga, Zapamtite, želite da vaša koža bude glatka i sjajna, a ne iziritirana i upaljena. U ovom slučaju, manje je više.

 

Preskakanje zaštite od sunca

Kad su u pitanju oštećenja od sunca, nema diskriminacije. Svi smo im podjednako izloženi. Možda nećete odmah osjetiti loš utjecaj izlaganja suncu bez zaštite, ali nakon nekog vremena vidjet ćete znakove preuranjenog starenja, a možda i nešto gore kao što je rak kože. Zašto riskirati? Koristite dnevnu kremu sa zaštitnim faktorom, a u ljetnim mjesecima koristite posebnu kremu za sunčanje namijenjenu vašem tipu kože.

 

Zanemarivanje vrata i dekoltea

Znamo, kreme su skupe i štedljivo ih koristite na licu. To možda i nije dobra ideja jer je koža na ovim dijelovima nježna i osjetljiva i prva pokazuje znakove starenja.  Također, ovo su dijelovi koje većina zanemaruje u dnevnoj rutini njege.

Kad čistite lice nemojte zaboraviti i na vrat i dekolte. Isto vrijedi i za nanošenje hranjive kreme i kreme sa zaštitnim faktorom.

 

Odlazak u krevet sa šminkom

Svima nam se može dogoditi ludi izlazak nakon kojeg jednostavno nemamo snage skinuti šminku. Ako je riječ o svega nekoliko puta u životu, ne grizite se. Nećete zbog toga prerano ostarjeti. Ali ako je riječ o učestaloj pojavi, vrijeme je da je prekinete. Čišćenjem lica prije spavanja ne čistite samo šminku nego i prljavštinu  koja se skuplja na licu tijekom dana, osobito ako živite u gradu. U slučaju da slojevi šminke, prljavštine i sebuma koji se luči tijekom dana ostavljate na licu prije spavanja, onemogućavate joj da diše, a ona vam može uzvratiti začepljenim porama, iritacijama, prištićima i općenito beživotnim izgledom. Ako predviđate da nećete imati energije, držite micelarnu otopinu ili maramice za skidanje šminke ne noćnom ormariću. I zaboravite na isprike!

 

Ne čistite mobitel

Svi smo mi zalijepljeni za mobitele i ne možemo bez njih. Pokušajte odvrtiti film i razmisliti u kojim situacijama koristite mobitele. Javni prijevoz? Javne ustanove? Tijekom jela? Zamislite koja količina bakterija se skuplja na njima, a vi je svakim razgovorom prenosite na lice. To može uzrokovati pojavu prištića i akni, posebno na području čeljusti. Svake večeri, a poželjno je i prije odgovora na poziv, obrišite mobitel antibakterijskom vlažnom maramicom. Lice će vam biti zahvalno.

 

Zaboravljate prati kistove za šminku

Kao i mobiteli i kistovi za šminku su rasadnici bakterija, posebno onih koje uzrokuju akne. jednom tjedno operite kistove blagim sapunom ili posebnim sredstvom za čišćenje kistova. Kako biste izbjegli rizik širenja bakterija, nemojte koristiti samo jedan kist. Uložite u set kistova i svaki koristite za predviđene proizvode.

 

Nedovoljno sna

Nekoliko neprospavanih noći zbog ispita ili izlazaka neće imati velik utjecaj, ali ako ste već navikli na premalo sna, vaša koža neće izgledati dobro. Koža se obnavlja tijekom noći. Ako joj uskratite taj period obnove, rezultat će biti siv i beživotan ten, naglašeni podočnjaci i vidljivi znakovi starenja. Zato odustanite od kasnovečernjeg programa na TV-u i idite ranije u krevet.

 

Prebacivanje s proizvoda na proizvod

Toliko je novih proizvoda koje želite isprobati. Nitko ne želi stalno koristiti istu rutinu njege, to je jasno. I jako je teško odliti novitetima. Povremeno isprobavanje novog proizvoda je razumljivo i ne posebno štetno za kožu. isprobavanje novog proizvoda svaki dan je, s druge strane, prilično loša ideja. Svaki proizvod ma svoju formulu i tako često izlaganje kože novim formulama može izazvati iritacije na koži. Ako imate proizvod koji ste zadovoljni i s kojim imate odlične rezultate, držite ga se! Ako želite uvesti promjene u rutinu njege, neka budu sezonske. Koži je ionako potrebna drugačija njega u svako godišnje doba.

 

Pušenje

Ne moramo ništa niti napisati. Pušenje loše utječe na svaki aspekt vašeg zdravlja (a i financija), pa tako i na kožu. Poznato je da pušenje uzrokuje siv i beživotan izgled tena i isušen izgled kojem niti najhidratantnija krema ne pomaže. Zašto? Pušenje narušava kolagen i elastin prirodno prisutni u koži što rezultira ovješenim izgledom i preuranjenim znakovima starenja. To čak i nije sve! Nikotin uzrokuje suženje krvnih žila u najudaljenijim slojevima kože što uzrokuje slabu prokrvljenost. Jesmo li vas uvjerili da prestanete?

 

Ne posjećujete dermatologa

Minimalno jednom godišnje odlazite kod zubara, ginekologa, možda i na sistematski. Što je s dermatologom? jeste li znali da biste jednom godišnje trebali provjeriti sve madeže na tijelu? Kada se rano otkrije, rak kože ima visok postotak izlječenja. Osim odlaska dermatologu, barem jednom mjesečno napravite samopregled. Provjerite kožu od tjemena do tabana i obratite pažnju na sve madeže i izrasline na tijelu. Ima li novih? Je li koja promijenila izgled? Ako nešto izgleda sumnjivo, odmah posjetite dermatologa. Ako ne, svejedno idite na redovite preglede jer dermatolozi imaju opremu kojom su promjene vidljive prije nego što ih vidimo golim okom. Čitav pregled traje otprilike 10 minuta.